dinsdag, 19. april 2016 - 15:50 Update: 19-04-2016 17:04

2,5 jaar cel voor veroorzaken gasexplosie in flatwoning Venlo

Celstraf voor veroorzaken gasexplosie in flatwoning Venlo
Foto: SXC
Venlo

Een 63-jarige man is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. Hij veroorzaakte op 14 juni 2015 een gasexplosie in zijn flatwoning in Venlo.

Gasexplosie

Verdachte heeft een grote hoeveelheid gas in zijn woning laten stromen door de gasslang los te koppelen en de gaskraan open te draaien. Hierdoor stroomde het gas in de woning met een hoeveelheid van ongeveer 10 m3 per uur. Door gasophoping is een explosief mengsel ontstaan dat uiteindelijk tot ontploffing is gekomen.

Opzet

De rechtbank gaat in haar beoordeling ervan uit dat verdachte de brand in zijn woning niet zelf heeft aangestoken. Wel is de rechtbank van oordeel dat verdachte kon weten dat door het laten uitstromen van gas een ontploffing zou kunnen ontstaan. Verdachte wist ook dat er aangrenzende woningen waren waarin zich (mogelijk) bewoners bevonden. De rechtbank is van oordeel dat verdachte door de gaskraan open te draaien en open te laten staan bewust het risico heeft genomen dat in zijn appartement een ontploffing zou kunnen ontstaan. Daardoor is gevaar voor goederen en levensgevaar voor personen ontstaan.

Straf

De rechtbank is van oordeel dat de strafeis van de officier van justitie te hoog is. In de eis komt onvoldoende tot uitdrukking dat verdachte op ruim zestigjarige leeftijd slechts eenmaal (vijfentwintig jaar geleden) met justitie in aanraking is geweest én voor het feit verminderd toerekeningsvatbaar wordt bevonden. De rechtbank acht, rekening houdende met de aard en ernst van het feit én de persoon van verdachte, een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van 3 jaren, passend en geboden.
Hieraan zullen stevige bijzondere voorwaarden worden verbonden, wat naar het oordeel van de rechtbank voldoende bescherming biedt voor de veiligheid van anderen. Een terbeschikkingstelling met voorwaarden is op dit moment te voorbarig omdat andere behandelalternatieven als haalbaar ingeschat worden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):