donderdag, 21. april 2016 - 15:33

Koning en Koningin aanwezig bij plechtigheden 4 en 5 mei in Amsterdam

Koning en Koningin aanwezig bij plechtigheden 4 en 5 mei in Amsterdam
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn woensdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam.

De minister-president is donderdag 5 mei aanwezig bij het Bevrijdingsfestival in Groningen, waar hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt als start van de Nationale Viering van de Bevrijding. De Koning en Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij, de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Nationale Herdenking, woensdag 4 mei

De Koning en Koningin leggen op woensdag 4 mei in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De krans namens de Rijksministerraad wordt gelegd door de minister-president, minister Hennis-Plasschaert van Defensie, staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigd ministers Boekhoudt, Wiels en Doram-York van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Nationale Viering van de Bevrijding, donderdag 5 mei

De minister-president is in Groningen aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het thema van de viering is “Geef vrijheid door”, met als extra accent de universaliteit van verdragen. De 5 mei-lezing wordt gehouden door journalist Thomas Erdbrink, correspondent in Teheran, Iran, en bekend van de serie Onze man in Teheran. Op het Bevrijdingsfestival Groningen houdt minister-president Rutte een toespraak waarna hij rond 13.00 uur het Bevrijdingsvuur zal ontsteken als signaal dat de veertien Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land zijn geopend.
 
De Koning en Koningin en de minister-president wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Categorie:
Provincie: