dinsdag, 26. april 2016 - 15:29

OM eist 3 jaar celstraf voor uitreiziger naar Syrië

OM eist 3 jaar celstraf voor uitreiziger naar Syrië
Foto: SXC
IJmuiden

De officier van justitie heeft voor de rechtbank Noord-Holland 3 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 22-jarige man uit IJmuiden. Volgens het OM kan bewezen worden dat de man tweemaal stappen heeft ondernomen om zich in Syrië aan te sluiten bij de gewapende strijd van Islamitische Staat (IS).

Deelname aan de gewapende strijd in Syrië is in Nederland strafbaar. Nu de verdachte is aangehouden voordat hij zich heeft kunnen aansluiten, wordt hem het treffen van voorbereidingshandelingen voor het plegen van terroristische misdrijven tenlastegelegd. Daarnaast wordt hij verdacht van poging tot deelname aan een terroristische organisatie.

Eind 2014 reisde verdachte via Duitsland naar Turkije. Toen hij in december 2014 illegaal de grens met Syrië wilde oversteken is hij door de Turkse autoriteiten aangehouden. Hij heeft daar bijna vier maanden vastgezeten alvorens hij op basis van de Turkse vreemdelingenwetgeving als ongewenst vreemdeling werd uitgezet. Onderzoek in Nederland wees uit dat er aanwijzingen waren dat verdachte zich zou willen aansluiten bij IS in de gewapende strijd in Syrië. Nadat bleek dat hij zich in Bulgarije bevond, wederom op weg naar Syrië, is hij op verzoek van Nederland aangehouden. Toen de verdachte op 22 oktober 2015 werd overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten is hij direct aangehouden, sindsdien zit hij vast.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte tweemaal een reis gemaakt richting Syrië om zich daar aan te sluiten bij IS. “Zijn gedachtegoed blijkt duidelijk uit de aangetroffen bestanden in zijn tablet en telefoon. Hij heeft daarnaast concrete stappen ondernomen om zijn terroristische intenties te kunnen verwezenlijken en zocht daartoe ook contact met meerdere strijders die vochten voor IS en andere potentiële uitreizigers. Hij kreeg van een strijder instructies wat te doen en te zeggen als hij gecontroleerd zou worden. Vier maanden detentie in Turkije hebben hem ook niet op andere gedachten gebracht. Op geen enkele wijze is naar voren gekomen dat de verdachte andere bedoelingen zou hebben gehad in Syrië.”

Categorie:
Provincie: