dinsdag, 26. april 2016 - 17:00 Update: 26-04-2016 21:56

Alleen geldboete van 250,- euro voor terreurverdachten 'Dombo en de Kikker'

Rechter spreekt terreurverdachten 'Dombo en de Kikker' vrij
Foto: Archief EHF
Maastricht/Susteren

Dinsdag heeft de rechtbank Maastricht de twee terreurverdachten, die ook bekend staan als ‘Dombo en de Kikker’, vrijgesproken. Dit meldt de rechtbank dinsdag.

Schuurtje langs A2

Beide verdachten worden er van verdacht dat zij, vanuit een schuurtje langs de A2, gedreigd hebben met een terroristisch misdrijf en zonder noodzaak gebruik hebben gemaakt van alarmnummer 112. Daarnaast wordt hen verweten dat zij professioneel vuurwerk bij zich hadden.

Eis

De officier van justitie acht de feiten wettig en overtuigend bewezen en heeft gevorderd beiden te veroordelen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden en een taakstraf voor de duur van 200 uur.

Oordeel rechtbank

De rechtbank heeft vastgesteld dat de 112-meldingen door één van beide verdachten moeten zijn gedaan. Voor een veroordeling moet de rechtbank echter kunnen vaststellen wie de beller is geweest. 

NFI

Uit de bewijsmiddelen, in bijzonder het spraakonderzoek verricht door het Nederlands Forensisch Instituut, kan niet met voldoende zekerheid worden vastgesteld wie van beide verdachten met de alarmcentrale heeft gebeld. Beide verdachten hebben ontkend dat zij de beller waren.

Nu niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld wie met de alarmcentrale heeft gebeld, is de vraag of de verdachten samen daarvoor verantwoordelijk kunnen worden gehouden. 

Er moet dan een nauwe en bewuste samenwerking zijn geweest tussen beide verdachten. Ze  moeten daarbij allebei een wezenlijke bijdrage aan het misdrijf hebben gehad. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs om te kunnen vaststellen wie welke bijdrage zou hebben geleverd.

Vuurwerk boete

De rechtbank zal de verdachten dan ook vrijspreken van deze feiten. Ze worden wel veroordeeld voor het aanwezig hebben van professioneel vuurwerk. Zij krijgen hiervoor een geldboete van 250,- euro.

Categorie:
Provincie: