dinsdag, 26. april 2016 - 17:27 Update: 27-04-2016 9:22

Beveiligers Schiphol gaan staken vanwege te hoge werkdruk

Beveiligers Schiphol gaan staken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

Schiphol en de beveiligingsbedrijven weigeren opnieuw om op korte termijn maatregelen te nemen om de werkdruk van de beveiligers op de luchthaven op te lossen.

Dat is de conclusie die FNV Beveiliging trekt na het gesprek vanmiddag met Schiphol en de beveiligingsbedrijven. De bond legt deze conclusie voor aan de beveiligers, tezamen met een besluit tot het voeren van actie.

Kwaliteit en veiligheid kosten geld

Over de statijden en de aanpak van de werkdruk zegt Schiphol de aanbevelingen van het Sociaal Fonds in de beveiligingsbranche af te willen wachten. ‘Dat is precies waarvan we vooraf al hebben gezegd dat we dat niet meer willen’, zegt Tanja Schrijver van FNV Beveiliging. ‘We wachten al meer dan 6 jaar. Het is nu tijd voor concrete maatregelen. Die maatregelen kosten geld en de inzet van meer mensen. Kwaliteit en veiligheid kosten nu eenmaal  geld. Het is maar waar je de prioriteit legt.’

Opeenvolgende TNO-onderzoeken en het onderzoek van de FNV tonen klip en klaar aan dat de werkdruk te hoog is, dat dit ten koste gaat van de alertheid en dat maatregelen nu nodig zijn. Langer wachten is volgens FNV Beveiliging dus onnodig.

Volop werk maar niet meer zekerheid

De klachten van beveiligers over  het hoge ziekteverzuim worden door Schiphol en de bedrijven wegegewoven. ‘Ze zeggen dat ze al goed voor hun mensen zorgen. Als dat zo zou zijn, zouden de ziekteverzuimcijfers ook wel wat lager zijn’, stelt Schrijver. Ook de roep om meer zekere contracten voor beveiligers, wordt niet serieus genomen. 'Tijdelijk werk zou bij de branche horen, kreeg ik te horen', zegt Schrijver. 'Dat is raar, want er is constant volop werk op Schiphol. Waarom zou je mensen dan geen zeker contract kunnen bieden?'

Acties voorbereiden

‘We hadden de eis dat er vandaag concrete afspraken gemaakt zouden worden. Daar zijn de werkgevers niet op ingegaan. Dat betekent dat we teruggaan naar onze leden en hun gaan vragen acties voor te bereiden’, laat Leen van der List Projectleider Schiphol weten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):