dinsdag, 3. mei 2016 - 16:34

D66 wil uitbreiding XTC testlocaties

D66 wil uitbreiding XTC testlocaties
Foto: NFI
undefined

D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp wil dat in Nederland meer locaties komen waar mensen voorlichting kunnen krijgen over het gebruik van XTC en hun pil kunnen laten testen.

Nu zijn er in Nederland 20 testlocaties. In de provincies Zeeland, Flevoland en Overijssel en in een grote stad als Rotterdam zijn er helemaal geen testlocaties. In Amsterdam is er te weinig capaciteit om aan alle verzoeken voor voorlichting en piltesten te voldoen. Vera Bergkamp: “Zo’n 80.000 mensen gebruiken maandelijks XTC. Alleen door je pillen te testen weet je echt wat er in je pil zit en hoe sterk de pil is. Daarnaast kun je bij testlocaties ook voorlichting krijgen over het gebruik van XTC.” Tijdens verschillende Bevrijdingsfestivals op 5 mei voert D66 in samenwerking met de Jonge Democraten actie over het belang van het testen van XTC-pillen. Vera Bergkamp voert op 5 mei actie op de Bevrijdingsfestivals in Amsterdam en Zwolle.

Voorlichting

Uit de Nationale Drug Monitor blijkt dat 61% van de frequente bezoekers van party’s, festivals en techno- en houseclubs een recente XTC-gebruiker is. Vera Bergkamp: “Je moet je ogen niet sluiten voor het feit dat er veel mensen zijn die XTC slikken. Laten we daarom meer inzetten op preventie om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken.” De concentratie van de werkzame stof in XTC-pillen (MDMA) neemt toe. Soms worden ook schadelijke stoffen aangetroffen in XTC-pillen, zoals PMMA. Elene Walgenbach, voorzitter van de Jonge Democraten: “Op korte termijn vinden wij jongeren het vooral belangrijk dat er meer testpunten komen en de drempel om pillen te laten testen wordt weggenomen. Dat betekent meer testfaciliteiten en meer voorlichting.”

Festivalseizoen

Het hoe en wat rondom het testen van pillen is nog steeds erg onbekend bij gebruikers. Zo is het testen van pillen bijvoorbeeld niet strafbaar en gebeurt het anoniem. Tijdens verschillende Bevrijdingsfestivals op 5 mei voert D66 in samenwerking met de Jonge Democraten actie over het belang van het testen van XTC-pillen. De festivals op Bevrijdingsdag gelden als de start van het festivalseizoen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):