zondag, 8. mei 2016 - 19:30 Update: 08-05-2016 21:30

Zeehondenpup verliest moeder op Moederdag

Pup verliest moeder op Moederdag
Foto: Archief FBF.nl
Pieterburen

Vandaag werd de eerste huiler van dit jaar gevonden op Ameland. Het diertje werd op een druk strand aangetroffen door badgasten. Na observatie van Staatsbosbeheer is het diertje door Zeehondencentrum Pieterburen opgevangen. Het gaat om een te vroeg geboren Gewone zeehond.

Geen fijne Moederdag voor een gewone zeehondenmoeder. Zij verloor haar pup in de buurt van Ameland. Verschillende badgasten troffen de huiler rond de Ballumerbocht midden tussen een aantal recreatieve activiteiten, zoals kitesurfers en andere strandgebruikers. Na 2 uur observatie en het zo rustig mogelijk proberen te houden van de omgeving van de huiler heeft Staatsbosbeheer besloten het diertje aan de zorg van Zeehondencentrum Pieterburen over te dragen. Het is de eerste huiler van 2016 die door het centrum wordt opgevangen. Pieterburen dankt de oplettendheid en bezorgdheid van de badgasten en de alertheid van Staatsbosbeheer!

Het bijzondere aan dit zeehondje is dat het om een premature (te vroeg geboren) pup van de Gewone zeehond (Phoca vitulina) gaat, die nog wel kort bij de moeder is geweest. De vacht van de pup is daarom ook nog helemaal wit, het zogenaamde lanugo. Bij een normale geboren jong is deze vacht al verdwenen. Premature pups zijn vaak wel erg zwak, daarom zal na de intake van de pup gekeken worden waar deze geplaatst wordt. Als alles in orde is, dan is het huilertje eind van de middag te zien voor publiek.

Met deze pup is ook het geboorteseizoen van de Gewone zeehond aangebroken. Zeehondencentrum Pieterburen roept daarom mensen dan ook op vooral afstand te houden van zeehonden. Juist in deze kritische periode is het belangrijk dat de moeders en pups voldoende rust krijgen. Ook als een jong alleen wordt aangetroffen dient men afstand te houden, de moeder kan namelijk terug komen. Bij twijfel kan men altijd contact opnemen met het Zeehondencentrum.

Categorie:
Provincie: