maandag, 9. mei 2016 - 10:18 Update: 09-05-2016 11:05

Weer onrust in Belgisiche gevangenis, omstandigheden gevangenen 'middeleeuws'

Weer onrust in Belgisiche gevangenis, omstandigheden gevangenen 'middeleeuws'
Foto: Archief EHF
Asse

In de Gevangenis van Antwerpen is het zondagavond onrusitg geweest nadat eerder onrust en opstand was ontstaan in de gevangenis in Merksplas.

In de Antwerpse gevangenis weigerden tientallen gedetineerden naar hun cel terug te gaan. De politie moest met pepperspray de rust herstellen. België heeft zondag het leger ingezet om de cipiers bij te staan.

Volgens criminoloog Kristel Beyens van de Vrije Universiteit in Brussel hebben de gedetineerden die in de Belgische  gevangenis in Merksplas in opstand zijn gekomen 'een punt'. Dit schrijft de Belgische krant De Morgen. De meeste gevangenissen dateren uit het begin van de negentiende eeuw. Beyens in de krant: 'De verouderde gebouwen zijn overbevolkt, een slepend probleem in België. Gedetineerden zitten hier namelijk vaak langer vast dan in Nederland.'

Ook de gevangenis in Merksplas dateert van de negentiende eeuw. 'Het is gebouwd als landloperskolonie en later tot gevangenis omgebouwd voor gedetineerden met straffen tot 10 jaar. Ze zitten daar met vier personen in een cel zonder stromend water en kunnen niet elke dag onder de douche.'

Door de staking van de bewakers zijn de problemen nog groter geworden. De cipiers willen betere werkomstandigheden en geen bezuinigingen meer. op personeel.  Volgens Beyens is de crisis heel groot. Het Belgische kabinet komt vandaag in spoedzitting bijeen.