maandag, 9. mei 2016 - 19:56 Update: 09-05-2016 22:36

Milieuzone voor scooters Amsterdam versoepeld

Milieuzone voor oude scooters Amsterdam versoepeld
Foto: fbf
Amsterdam

De milieuzone die Amsterdam per 2018 gaat instellen voor oude scooters wordt een beetje versoepeld. Als ze een viertaktmotor hebben en nog geen tien jaar oud zijn, mogen ze straks toch de stad in.

RAI Vereniging, de gemeente Amsterdam en BOVAG zijn overeengekomen dat er ontheffing wordt verleend aan brom- en snorfietsen met een viertakmotor van maximaal tien jaar oud. Dit betekent dat brom- en snorfietsen met een DET vanaf 1 januari 2008 een ontheffing aan kunnen vragen om in de milieuzone te rijden. Deze ontheffing wordt tot uiterlijk 1 januari 2021 aan zowel Amsterdammers als aan niet-ingezetenen van Amsterdam verleend voor viertakt brom- en snorfietsen niet ouder dan tien jaar. De termijn van tien jaar is gekozen omdat in 2008 de minder vervuilende injectiemotor zijn intrede heeft gedaan en een levensduur van tien jaar redelijk wordt geacht voor brom- en snorfietsen.

Er is afgesproken dat erkende scooterbedrijven gaan toetsen of het een viertakt-variant betreft en wie dus recht heeft op ontheffing. Hiervoor komen die bedrijven in aanmerking die per 1 januari 2017 geen brom- en snorfietsen meer verkopen met een tweetaktmotor (niet zijnde Euro4 of nieuwer). RAI Vereniging spant zich er voor in dat de leden (importeurs en fabrikanten) geen nieuwe euro 2 (2 takt) brom- en snorfietsen meer aanbieden aan dealers in Amsterdam.