woensdag, 11. mei 2016 - 8:42 Update: 12-05-2016 9:10

Luchtkwaliteit Nederland ver ondermaats

Nederland overtreedt Europese wet luchtvervuiling
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Dat blijkt uit een meetrapport dat Milieudefensie vandaag publiceert.

 Nederland moest in 2015 voor het eerst voldoen aan de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2), maar metingen van bewoners en Milieudefensie wijzen uit dat dit maximum op zeker elf plekken in het land wordt overschreden.

'Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht. Gemeenten en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen', zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. Voor het rapport hebben bewoners samen met Milieudefensie een jaar lang de luchtvervuiling in hun woonplaats gemeten.

Overschrijding op 11 meetpunten

Dit gebeurde op bijna zestig plekken in het land. Op elf meetpunten werd de wettelijk vastgelegde norm overschreden. 'Terwijl die Europese norm eigenlijk al onvoldoende is om de gezondheid van inwoners te beschermen', aldus Knol.

Drukke wegen in Rotterdam en Den Haag

Alle overschrijdingen zijn gemeten op drukke, binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer. Zoals op de Hoefkade in Den Haag waar de stikstofdioxidenorm fors werd overschreden: 46 microgram per kubieke meter. In Rotterdam werd het maximum overschreden op onder andere de Coolsingel (42 microgram) en de 's Gravendijkwal (41 microgram). Ook op de Parallelweg in Maastricht werden forse overschrijdingen gemeten: daar was het jaargemiddelde 45 microgram per kubieke meter. Alleen in Utrecht bleef de concentratie stikstofdioxide op alle meetpunten onder de norm.

Anne Knol: "We kunnen erover blijven praten. Maar iedereen weet wat er moet gebeuren: schonere auto's, minder hard rijden en veel vaker op de fiets of met de trein. Dat is veel beter voor onze gezondheid, maar ook voor het klimaat en de leefbaarheid in de stad. Het is nu tijd voor concrete actie." 

Woensdag biedt Milieudefensie het meetrapport aan in Amsterdam, aan wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho. Het rapport wordt volgende week ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht aangeboden.

Categorie:
Provincie: