woensdag, 11. mei 2016 - 9:06 Update: 11-05-2016 17:58

Weginspecteurs Rijkswaterstaat mogen landelijk boetes geven

Meer weginspecteurs Rijkswaterstaat mogen bekeuringen uitdelen
Foto: Weginspecteur Jürgen/RWS
Den Haag

De maatregelen van Rijkswaterstaat tegen het negeren van rode kruisen boven snelwegen om de veiligheid van weginspecteurs te vergroten hebben effect. In 2015 is het aantal aanrijdingen met voertuigen van de weginspecteurs (de gele pick-ups) gedaald naar tien. Dat zijn er ruim 50% minder dan in 2014.

Minister Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu: 'Het is positief dat het aantal aanrijdingen met voertuigen van weginspecteurs flink is gedaald. Maar elke aanrijding is er één te veel. Het is van groot belang dat de weginspecteurs, die dagelijks werken aan veiligheid en doorstroming op de snelwegen, veilig hun werk kunnen doen. Beboeten van slecht rijgedrag – zoals het negeren van rode kruisen - blijft hard nodig om het aantal aanrijdingen verder terug te dringen.'

Uitbreiding weginspecteurs met BOA-status

In de regio Rotterdam delen 8 weginspecteurs van Rijkswaterstaat sinds begin 2015 boetes uit voor het negeren van rode kruisen en parkeren op de vluchtstrook. Zij hebben hiervoor de BOA-status gekregen. De ervaringen met dit experiment zijn positief. De proef wordt daarom uitgebreid tot 50 weginspecteurs met de BOA-status.

Minder aanrijdingen

In 2014 steeg het aantal aanrijdingen van voertuigen van weginspecteurs tot 21. Dat waren er 6 meer (40%) dan in 2013. In 2015 waren er 10 aanrijdingen; een daling met meer dan de helft. Rijkswaterstaat hoopt dat deze daling zich voortzet. In 2016 zijn tot nu toe 3 voertuigen van weginspecteurs aangereden. Rijkswaterstaat zet de maatregelen om het negeren van rode kruisen tegen te gaan onverminderd voort.

Blik op NIeuws nu ook te volgen op Facebook

Categorie:
Provincie:
Tag(s):