donderdag, 12. mei 2016 - 10:17 Update: 12-05-2016 13:56

Ook voor de watersportdief is het seizoen weer begonnen

Politie waarschuwt voor watersportdieven
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Leeuwarden

Nu het watersportseizoen weer is begonnen, geldt dat ook voor de 'watersportdief', zo waarschuwt de politier Friesland donderdagochtend.

Tijdens het watersportseizoen nemen de diefstallen van boten en buitenboordmotoren toe. Dit omdat ze een relatief makkelijk doelwit zijn. In de afgelopen twee jaren zijn er in de provincie Fryslân 82 boten gestolen. In 2015 werd er in totaal 74 keer aangifte gedaan van diefstal van een boot. Daarnaast zijn er in 2014 in totaal 233 buitenboordmotoren gestolen. In 2015 waren dat er 172.

Afgelopen nacht mannen aangehouden

Zo wist de politie van Noord-Holland afgelopen nacht rond 04.50 twee mannen van 22 uit Hoorn en een 23 jarige man uit Avenhorn aan te houden. Aan de Oost-Mijzen waren zij bezig een bootje met buitenboordmotor op een trailer te laden. De mannen gaven geen duidelijke reden waarom zij de boot op dit tijdstip uit het water haalden. Bovendien staat de boot op naam van iemand anders. De mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten en de auto en trailer waar ze de boot mee wilden vervoeren zijn in beslag genomen.

Toezicht tijdens het seizoen

Afgelopen watersportseizoen is er extra toezicht gehouden om het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren terug te dringen. Hierbij is zowel toezicht gehouden vanaf de wal en het water. Verder is er op verschillende plaatsen een lokbuitenboordmotor en een lokboot ingezet. Met behulp van deze lokmiddelen hebben wij de afgelopen jaren al meerdere verdachten aan kunnen houden. Ook dit watersportseizoen zal hier weer gericht toezicht op gehouden worden om de diefstallen nog verder terug te dringen.

Wat kan ik zelf doen?

Als booteigenaar kunt u zelf veel doen om de diefstal van uw boot of aanhangmotor te voorkomen::

Leg de boot zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot
-Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang
-Zorg (indien mogelijk) voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem
-Zet op een goed zichtbare plaats van uw boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor uw postcode en huisnummer
-Als u uw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem
-Haal uw motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit
-Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot
-Bel bij verdachte situaties direct met 112 en geeft daarbij een goed signalement door

Registeren

Mocht uw boot of buitenboordmotor toch gestolen worden dat is het heel handig als u bij de aangifte zoveel mogelijk specifieke eigenschappen kunt benoemen. Aan de hand van deze gegevens kunnen wij bij controles zien of deze als gestolen geregistreerd staat. Daarnaast staat uw goed dan ook gesignaleerd bij stopheling.nl waardoor de verkoop van uw gestolen boot of buitenboordmotor een stuk lastiger zal worden.

Het is verstandig om een registratiekaart in te vullen, dan heeft u altijd alle gegevens bij de hand.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: