zaterdag, 14. mei 2016 - 9:48 Update: 14-05-2016 21:51

Aboutaleb doet het beter bij kiezer dan dan Samsom en Asscher

Aboutaleb populair bij kiezer als lijsttrekker voor PvdA
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Uit een onderzoek dat Maurice de Hond uitvoerde op verzoek van het AD blijkt dat kiezers graag Ahmed Aboutaleb zien als lijsttrekker voor de PvdA. Ruim een op de tien kiezers overweegt om dan op de PvdA te stemmen.

Bij de PvdA leven echter wel twijfels of de burgervader van Rotterdam lijsttrekker voor de PvdA moet worden. Dit schrijft het AD zaterdag. Uit de peiling blijkt dat 13 procent van de kiezers op de PvdA zal stemmen als Aboutaleb lijsttrekker is. Als Diederik Samsom lijsttrekker wordt, zou slechts 5 procent van de kiezers op de PvdA stemmen. Dat verschilt niet veel met Lodewijk Asscher die met zijn lijsttrekkerschap acht procent van de kiezers voor zich zou weten te winnen. Ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan komt niet zo ver als Aboutaleb. Hij moet genoegen nemen met 7 procent van de stemmen.

Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt ook dat als er in de verkiezingscampagne een tweestrijd zou ontstaan, Aboutaleb die zou winnen van Mark Rutte. Hij zou 18 procent meer stemmen krijgen, terwijl Samsom en Asscher het van Rutte zouden verliezen.

Een rondgang langs PvdA-bestuurders laat volgens het AD zien dat Aboutaleb ook bij hen populair is. Toch is er twijfel of hij lijsttrekker moet worden. De partijtop weet niet of Aboutaleb de hectiek op het Binnenhof en de snelheid van het debat aankan.

 

Categorie:
Provincie: