maandag, 16. mei 2016 - 14:27 Update: 16-05-2016 14:31

Oranje Fonds: Nederland deze week een stukje socialer

Oranje Fonds: Nederland deze week een stukje socialer
Foto: Oranje Fonds
Utrecht

In het hele land collecteren allerlei organisaties van maandag 16 mei tot en met zaterdag 21 mei voor de Oranje Fonds Collecte. 'Een kans voor iedereen om iets te betekenen voor een sociaal Nederland. Nederlanders doen dat ook graag, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos onder ruim 1.000 Nederlanders', zo meldt het Oranje Fonds maandag.

Ze dragen graag bij aan het helpen van eenzame mensen, ontmoetingsactiviteiten voor ouderen en meer verbondenheid tussen buren. Jaarlijks steunt het Oranje Fonds ruim 9.000 sociale initiatieven die zich precies daarvoor inzetten. Door te geven aan de collectanten wordt Nederland dan ook weer een stukje socialer. Bijdragen aan sociale activiteiten doen Nederlanders graag. Ze zouden bijvoorbeeld graag eenzame mensen helpen door vrijwilligerswerk te doen of geld te geven (53%) en nog eens 30% zegt dat zelfs al te doen. Ook ontmoetingsactiviteiten voor ouderen kunnen rekenen op veel welwillendheid. 52% van de Nederlanders zou graag geld of tijd doneren en nog eens 25% doet dat ook al. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er talloze initiatieven ontstaan van mensen die graag iets voor anderen betekenen, waar mensen zich inzetten om te zorgen voor meer contact en betrokkenheid in hun eigen omgeving. Veel van hen gaan deze week langs de deuren. Stichtingen en verenigingen collecteren in 308 gemeenten en halen geld op voor hun kleine, maar belangrijk dromen. De helft van wat zij ophalen ontvangen zij namelijk zelf, de andere helft besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in de provincie waar het geld opgehaald is. Zo wordt 100% besteed, uniek in Nederland! 

Ronald van der Giessen hoopt op veel gulle gevers: “Uit onderzoek weten we dat Nederlanders aandacht voor mensen die eenzaam zijn (91%), zorgen voor een fijne buurt (92%), je buren helpen als dat nodig is (91%) en vrijwillige inzet (80%) allemaal vinden horen bij een socialer Nederland. Alle lokale organisaties die deze week langs de deuren gaan zetten zich hier dagelijks voor in. Een unieke kans voor iedereen om deze week bij te dragen aan meer sociale activiteiten en betrokkenheid in de eigen omgeving. Alle bijdragen, klein of groot, maken een wereld van verschil.”

Het Oranje Fonds steunt grote en kleine organisaties in het hele land en heeft tot doel om het contact te bevorderen tussen verschillende groepen mensen. Het Fonds is bekend van onder andere NLdoet, Burendag en de Appeltjes van Oranje. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Fonds. 

Categorie:
Provincie: