maandag, 16. mei 2016 - 21:42 Update: 18-05-2016 10:05

Beveiligers Schiphol deze week in actie vanwege hoge werkdruk

Beveiligers op Schiphol gaan actie voeren
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Schiphol

De beveiligers op Schiphol gaan vanaf woensdag actie voeren. Het ultimatum dat de FNV de beveiligingsbedrijven en de luchthaven tot vrijdag gaf is verstreken.

Schiphol en de beveiligingsbedrijven weigerden volgens de vakbond opnieuw om op korte termijn maatregelen te nemen om de werkdruk van de beveiligers op de luchthaven op te lossen. ‘We zijn er nu klaar mee’, zegt Simon Wever, beveiliger op Schiphol. ‘Mijn collega’s en ik wachten er al zes jaar op dat er iets aan de enorme werkdruk wordt gedaan. Genoeg is een keertje genoeg. Of er komen afspraken over het oplossen van de problemen òf we gaan met elkaar praten over hoe we de druk kunnen opvoeren.’

Toenemend veiligheidsrisico

Sinds de invoering van zogenaamde Central Security is de werkdruk alleen maar toegenomen. De hoge werkdruk en de arbeidsomstandigheden op Schiphol leiden tot afnemende alertheid bij beveiligers. Dat maakt dat beveiligers hun vak niet goed meer kunnen uitoefenen, waardoor het veiligheidsrisico toeneemt. Bij deze ontwikkeling heeft de beveiliger maar zeker ook de reiziger geen enkel belang. Een recent onderzoek van TNO ondersteunt dat beeld.

Eind april zaten bonden, beveiligers en Schiphol al om tafel. Naar aanleiding van die gesprekken had de FNV een ultimatum gesteld. Dinsdag zal meer bekend worden wat de acties voor een karakter krijgen. 

Categorie:
Provincie: