dinsdag, 17. mei 2016 - 10:33 Update: 17-05-2016 10:35

Bedrijven doorzocht vanwege mogelijke fraude met vlees

Bedrijven doorzocht vanwege mogelijke fraude met vlees
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft vrijdag 13 mei 2 bedrijfspanden in Zuid-Holland doorzocht. Onder leiding van het Functioneel Parket doet de NVWA-IOD onderzoek naar vermoedelijke fraude met de herkomst van varkensvlees. De rechercheurs hebben bij de doorzoekingen administratie, vervoersdocumenten en identificatiestickers in beslag genomen. Er zijn geen verdachten aangehouden.

Het vermoeden bestaat dat de verdachten de herkomst van goedgekeurd vlees uit de Europese Unie (EU) veranderen door de identificatiestickers en –merken op de verpakkingen te verwisselen. Zo lijkt het alsof het vlees van buiten de EU komt. Op deze manier kunnen de verdachten het vlees naar de Russische Federatie exporteren, waar een importverbod voor varkensvlees uit de EU geldt. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt is onderwerp van onderzoek.

Traceerbaarheid

De productieketen van vlees en vleesproducten is zeer omvangrijk. Bij elke schakel kunnen risico's ontstaan die consumptievlees in gevaar brengen. Dat begint bij het voer dat dieren eten en eindigt bij consumenten die (vlees)producten kopen. Daarom gelden strenge regels voor voedselveiligheid. Zo is het van belang om te weten waar vlees vandaan komt en waar het heen gaat. Dat heet traceerbaarheid. Wanneer onverhoopt blijkt dat er iets niet goed is met het vlees kunnen er dankzij de traceerbaarheid direct maatregelen worden genomen. Het vlees kan dan bijvoorbeeld van de markt gehaald worden. Wanneer de herkomst van het vlees op frauduleuze wijze is veranderd, is traceren niet meer mogelijk.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):