woensdag, 18. mei 2016 - 9:08 Update: 18-05-2016 9:12

FNV: Verbeter de wereld, begin bij de belastingontwijkers in eigen land

FNV: Verbeter de wereld, begin bij de belastingontwijkers in eigen land
Foto: EHF
Amsterdam

Staatssecretaris Wiebes mag in de discussie over belastingontwijking niet de Nederlandse bedrijven over het hoofd zien. ‘Belasting betalen is ook een morele kwestie. Niet alleen van bedrijven, maar ook van het kabinet dat belastingontwijking wel erg makkelijk maakt’, zegt Leo Hartveld uit het FNV-bestuur. De FNV doet deze oproep in een brief aan de Tweede Kamer, die deze week met Wiebes over belastingontwijking debatteert.

Nu worden in het debat over Nederland Belastingparadijs vooral de grote internationale multinationals genoemd die via ons land belasting wegsluizen, zoals Starbucks, Coca Cola en Google. Terecht, want het gaat om enorm veel geld dat nu wordt weggehouden van publieke voorzieningen wereldwijd. ‘Maar we zeggen ook: verbeter de wereld, begin bij de bedrijven hier in eigen land. Alleen al de afgelopen 10 jaar zijn we door de mentaliteit van ‘onze eigen’ grote jongens tenminste 30 miljard euro misgelopen’, zegt Hartveld.

De totale ontwijking van grote bedrijven bedraagt vele miljarden. Wereldwijd is een ratrace aan de gang, met grote sociale gevolgen. Wat de grote bedrijven niet bijdragen aan onderwijs, zorg en alle andere dingen die we belangrijk vinden, wordt uiteindelijk betaald uit de portemonnee van de burgers. De klappen komen vooral terecht bij de middenklasse, aangezien ook veel vermogenden manieren zoeken om belasting te ontwijken.

Meer en meer mensen komen in verzet tegen de belastingontwijking. Dat blijkt ook uit de gezamenlijke petitie van Tax Justice Nederland, waarin onder andere de FNV en Oxfam Novib zitten.

Het is de hoogste tijd dat belastingparadijzen worden aangepakt. De legers aan topadvocaten en accountants die de ontwijking regelen, kunnen beter worden ingezet voor nuttiger werk. Hartveld: ‘Een mentaliteitsverandering is nodig. Bij de grote bedrijven en zeker ook bij de politiek. Dit kabinet is kampioen pamperen van grote winstgevende bedrijven met lage winstbelastingen en andere belastingvoordeeltjes. Ons land en heel veel andere landen hebben hierdoor een gigantisch inkomstenprobleem.’

Categorie:
Provincie: