woensdag, 18. mei 2016 - 20:32

Nachtvluchten helikopters Gilze-Rijen mogen voorlopig doorgaan

Nachtvluchten helikopters Gilze-Rijen mogen voorlopig doorgaan
Foto: Defensie
Gilze-Rijen

De nachtelijke oefeningen van militaire helikopters boven luchtbasis Gilze-Rijen mogen voorlopig doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag bepaald. Een omwonende spande hierover een procedure aan tegen het ministerie van Defensie.

Oefendoorstarts

Een inwoner van Rijen maakte vanwege geluidsoverlast bezwaar tegen de ontheffing voor het uitvoeren van avond- en nachtvluchten. Het gaat om oefendoorstarts met helikopters na 22:00 uur en oefenvluchten na middernacht tot 01:00 uur. Volgens de voorzieningenrechter heeft de minister van Defensie voldoende aannemelijk gemaakt dat nachtvluchten ook in de zomerperiode noodzakelijk zijn.

Oefenen voor VN-missie

De vluchten van het Defensie Helikopter Commando zijn volgens de minister namelijk nodig om te oefenen voor het vliegen bij duisternis tijdens de VN-missie in Mali. De voorzieningenrechter oordeelt dat Defensie tijdens de oefeningen genoeg rekening houdt met de belangen van omwonenden, omdat voldoende wordt gedaan om vermijdbare geluidsoverlast te voorkomen.

Het betreft hier een voorlopige uitspraak, in afwachting van de beslissing van de minister op het bezwaarschrift van de omwonende. Die laatste kan daarna eventueel weer in beroep gaan bij de rechtbank.

Categorie:
Provincie: