vrijdag, 20. mei 2016 - 17:48 Update: 20-05-2016 18:58

OM eist 20 maanden cel tegen 32-jarige Jihad-verdachte uit Huizen

OM eist 10 maanden cel in Jihadzaak Huizen
Utrecht/Huizen

De officier van justitie heeft vrijdag tegen de 32-jarige man uit Huizen, die verdacht wordt van voorbereiding van de gewapende strijd van de terroristische organisatie ISIS, een gevangenisstraf van 20 maanden geëist waarvan de helft voorwaardelijk. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De officier had twee feiten ten laste gelegd, ten eerste de deelname aan ISIS primair en subsidiair  de voorbereiding hiertoe. Voor de concrete deelname aan ISIS was onvoldoende bewijs. Op de dag van zijn aanhouding, 30 augustus 2014, stonden de rugzakken en tassen volgepakt klaar. Het leek erop dat het gezin op het punt stond te vertrekken. 

Omdat het gezin niet was uitgereisd en de spullen die klaar stonden nog niet waren overhandigd, is van echte deelname geen sprake. Ook ontkent de man dat hij naar Syrië wilde gaan om actief te vechten voor ISIS. Hij verlangde er naar zijn broer, die in Syrië verbleef, weer te zien, en zou diverse goederen en geld voor hem meenemen. Dit laatste levert het strafbare feit op dat subsidiair ten laste was gelegd: het voorbereiden van de deelname aan een terroristische organisatie.

Ook is er bewijs voor het tweede feit: het bevorderen of voorbereiden van misdrijven met een terroristisch oogmerk. In de auto en de rugzakken  zijn diverse materialen gevonden die hierop wijzen: batterijen, multitools, kampeergerei, verzorgingsartikelen, contant geld, goudklompjes, trainingsschema’s voor jihadisten, uitleg over de training in gevechts- en overlevingstechnieken en (digitale) documenten met radicaal extremistisch gedachtengoed van de gewapende Jihadstrijd. 

Foto broer met Kalasjnikov

Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachte wist dat zijn broer niet alleen ondersteunende taken bij ISIS had maar ook deelnam aan gevechtshandelingen en wist dat de goederen bestemd waren voor de gewapende strijd van ISIS. Op de telefoon en computer van de verdachte zijn foto’s aangetroffen van zijn broer in gevechtstenue en gewapend met een Kalasjnikov. 

Ook een getuige die erin geslaagd is uit het kalifaat terug te keren, heeft verklaard over het wapenbezit en de rol van de broer. Die berichtte hem: “Hier moet je honderd procent bereid zijn om te sterven. Ook als getrouwd gezin. Doodgaan zit er dik in”. In januari 2015 kwam de broer te overlijden in Syrië.

Al met al achtte de officier van justitie bewezen dat de verdachte een bijdrage wilde leveren aan de gruwelijkheden gepleegd door ISIS door zijn broer te voorzien van spullen die bedoeld waren voor de Jihadistische strijd. Een straf is niet alleen op zijn plaats als vergelding hiervoor. 

'Afschrikkend effect'

Ook is er de hoop dat een strafoplegging anderen zal afschrikken om te gaan vechten voor ISIS: daar kunnen ze verder radicaliseren en eenmaal teruggekeerd in Nederland een gevaar vormen voor onze samenleving. In maart 2016 waren 240 personen vanuit Nederland vertrokken naar Syrië. De officier eiste een gevangenisstraf van twintig maanden waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):