donderdag, 26. mei 2016 - 8:19 Update: 26-05-2016 8:27

Meerderheid jongeren wil huishouden eerlijk verdelen

Meerderheid jongeren wil huishouden eerlijk verdelen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

In een gezin met jonge kinderen zouden vier op de tien meisjes een groter deel van de huishoudelijke taken op zich willen nemen dan hun partner.

Drie op de tien jongens willen dat hun partner meer in het huishouden doet dan zij zelf. Desalniettemin is meer dan de helft van zowel de jongens als de meisjes voorstander van een gelijke verdeling van huishoudelijke taken in deze gezinssituatie. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Samen opvoeden

Als het gaat om het opvoeden, vindt twee derde van zowel de jongens als de meisjes de verzorging en opvoeding van de kinderen een gezamenlijke taak. Ook op dit punt is een deel van de jongeren voorstander van een meer traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Volgens29 procent van de meisjes moeten zijzelf een grotere rol hebben in de opvoeding van de kinderen. Van de jongens vindt 22 procent dat hun partner op dit vlak meer moet doen.

Ook zonder kinderen parttime werken

Als ze (later) al dan niet gehuwd samenwonen, maar geen kinderen hebben, zouden zes op de tien jongens en ruim vier op de tien meisjes fulltime willen werken. De huishoudelijke taken zouden volgens een meerderheid van de jongens en meisjes door beide partners moeten worden opgepakt.

Categorie:
Provincie: