maandag, 30. mei 2016 - 16:11 Update: 30-05-2016 18:20

Opniew gestolen schilderij Westfries Museum bovenwater

Oekraïner brengt gestolen schilderij Westfries Museum naar Ambassade Kiev
Foto: Westfries museum
Oekraïner brengt gestolen schilderij Westfries Museum naar Ambassade Kiev
Foto: Westfries museum
Hoorn

Een Oekraïner, die in bezit was van één van de 24 gestolen schilderijen van het Westfries Museum, heeft dat maandag 30 mei afgeleverd bij de Nederlandse ambassade in Kiev.

'Het gaat om het werk Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater', meldt het museum maandagmiddag. 'De man had het schilderij met echtheidscertificaat te goeder trouw gekocht. Hij is bereid het schilderij zonder verdere voorwaarden terug te geven aan het Westfries Museum', aldus het museum.

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de 17e en 18e eeuwse collectie. Jarenlang heeft de gemeente Hoorn gehoopt dat de schilderijen en het zilver teruggevonden zouden worden. 

In 2014 dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op. Uit eigen onderzoek kwam naar voren dat alle schilderijen zich in Oekraïne zouden bevinden. 

Het museum en gemeente Hoorn zijn eind 2015 een groot internationaal publiciteitsoffensief gestart om te voorkomen dat de collectie uit elkaar zou vallen en verkocht zou worden aan nietsvermoedende kopers. De Nederlandse regering heeft eind 2015 een internationaal verzoek om rechtshulp ingediend bij de Oekraïense autoriteiten

Vier schilderijen al eerder terug

Op 14 april 2016 maakte de Oekraïense SBU (Veiligheidsdienst) bekend dat zij bij een geheime operatie vier schilderijen in Oekraïne had terug gevonden. Het gaat om Boerenbruiloft, een portret van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, de Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben.

Het Westfries Museum had vorig jaar zomer al kunstdetective Arthur Brand ingeschakeld om gesprekken te voeren met mogelijke bezitters van de gestolen kunst. Alle bij dat onderzoek opgedoken informatie is gedeeld met de politieautoriteiten in Nederland en Oekraïne.

Eigen onderzoek doorgegaan

Brand en zijn medewerkers zijn ook na de vondst van vier gestolen schilderijen met hun onderzoek, doorgegaan. Zij kwamen de koper van het schilderij Nieuwstraat in Hoorn op het spoor. Deze was volgens Brand geheel te goeder trouw. Na diverse gesprekken bleek de koper bereid het gestolen werk zonder voorwaarden terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Dat is vanmiddag gebeurd.

Dolblij

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is dolblij met het gebaar van deze koper. 'Wij zijn echt ontzettend blij dat de man het schilderij zonder meer aan ons terug wil geven'. 

Wethouder Judith de Jong van Hoorn is zeer hoopvol dat nu ook meer gestolen schilderijen terug gevonden worden. ‘En dit is voor ons het bewijs dat de voortdurende aandacht die wij in de publiciteit voor onze zaak hebben gevraagd ook echt helpt. Ik hoop dat meer kunstliefhebbers in Oekraïne dit voorbeeld volgen’, aldus De Jong.

Eerder al hebben de gezamenlijke politiediensten in Oekraïne gemeld dat het onderzoek door gaat. Zij zijn ook over de teruggave van dit schilderij tevoren ingelicht. Ad Geerdink van het Westfries Museum hoopt dat de koper wil getuigen en zijn informatie met de politieautoriteiten wil delen.

Het is nog niet bekend wanneer de inmiddels gevonden schilderijen terug zijn in Nederland. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft al wel een internationaal 
verzoek om teruggave van de eerder gevonden schilderijen ingediend.

Categorie:
Provincie: