dinsdag, 31. mei 2016 - 22:34 Update: 31-05-2016 22:43

OM eist tot 9 jaar cel tegen 6 verdachten reeks overvallen

OM eist tot 9 jaar cel tegen 6 verdachten reeks overvallen
Foto: SXC
Amsterdam

Dinsdag heeft het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam celstraffen tot negen jaar geëist tegen zes verdachten. Het OM verwijt hen afgelopen zomer een reeks overvallen te hebben gepleegd in Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Hoofddorp en Bennebroek.

In de maanden juni en juli 2015 zouden zij in wisselende samenstelling een woning in Aalsmeer, een tankstation in Amstelveen, tweemaal hetzelfde tankstation in Bennebroek en een supermarkt in Uithoorn hebben overvallen. Ook worden ze verdacht van een poging overval op een snackbar in Amstelveen en van een poging overval op een videotheek in Hoofddorp. De vijf mannen en één vrouw die in leeftijd variëren van 20 tot 23 jaar, zijn afkomstig uit Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp.

'Er is sprake van een reeks overvallen, gepleegd in een korte periode, die wordt gekenmerkt door toenemende ernst en brutaliteit', aldus de officieren in hun requisitoir. 'Bij het plegen van deze overvallen hebben de verdachten nauw samengewerkt en zijn zij geraffineerd en met een zekere mate van professionaliteit te werk gegaan. Zij hebben gebruik gemaakt van een wapen en gezichtsbedekking. 

Steeds nadat zij met succes een overval hadden gepleegd, hebben de verdachten op korte termijn besloten om een volgende overval te plegen. Soms zelfs nog op dezelfde dag. Geldgewin was de motivatie. Was er niet genoeg opbrengst, dan werd gezocht naar een volgend slachtoffer. De wijze waarop al deze verdachten zich hebben opgesteld, geeft blijkt van een bepaalde mate van onoverwinnelijkheid of onaantastbaarheid. Dit rekenen wij de verdachten ernstig aan.'

Bij de meeste overvallen werd gebruik gemaakt van een zilverkleurig pistool, werd het geld in een plastic tas gestopt, droegen de daders een zwarte pet en grijs/zwarte werkhandschoenen en verplaatsten ze zich in een zwarte BMW. Bij vrijwel alle overvallen is er eerder op de dag al contact geweest tussen de verdachten, live of telefonisch via whatsapp. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):