woensdag, 1. juni 2016 - 14:55 Update: 01-06-2016 15:22

Opwaaiende jurk Marilyn Monroe najaar in Nieuwe Kerk te zien

Opwaaiende jurk Marilyn Monroe najaar in Nieuwe Kerk te zien
Foto: Janiek Dam
Amsterdam

Op de dag dat Marilyn Monroe 90 jaar zou zijn geworden heeft de Nieuwe Kerk bekendgemaakt in het najaar een tentoonstelling te wijden aan de Hollywoodster.

De legendarische witte jurk van Marilyn Monroe komt naar de Nieuwe Kerk. Directeur Cathelijne Broers maakte het nieuws over de tentoonstelling vandaag in de Nieuwe Kerk bekend. 

1955

De jurk werd in 1955 ontworpen door William Travilla voor de beroemde scène in de film Seven Year Itch. Het is een van de topstukken van de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw, met ruim 140 andere, persoonlijke bezittingen van Marilyn.

Oktober

Van 1 oktober tot en met 5 februari 2017 is de tentoonstelling over Marilyns leven en haar nalatenschap te bezoeken, waaronder voorwerpen uit haar laatste huis op 5th Helena Drive in Brentwood, California. Na haar dood werden haar eigendommen gezamenlijk opgeslagen en decennialang onberoerd gelaten door de erfgenamen en 
37 jaar later begon de veiling ervan, bij Christie’s in New York, later volgde een reeks andere veilinghuizen. 

Een groot deel werd gekocht door Monroe-verzamelaar Ted Stampfer. De privéobjecten uit zijn collectie, waaronder beroemde kledingstukken, accessoires en persoonlijke documenten, geven samen met foto’s en filmfragmenten een uniek, intiem beeld van deze vrouw, binnen en buiten het zicht van de camera.

Cathelijne Broers, directeur van De Nieuwe Kerk Amsterdam: ‘Dat we de wereldberoemde jurk kunnen krijgen is heel bijzonder, omdat die meer dan 50 jaar geleden van een kwetsbare stof is gemaakt. Maar dit iconische object kan natuurlijk niet ontbreken in een biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe. We zullen de jurk een bijzondere plaats geven.’