donderdag, 2. juni 2016 - 14:53 Update: 02-06-2016 15:00

Schiphol breekt record aantal starts en landingen op één dag

Schiphol breekt record aantal starts en landingen op één dag
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

Schiphol heeft het dagrecord voor wat betreft het aantal starts en landingen op vrijdag 27 mei 2016 verbroken. Dit meldt de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) donderdag.

'In totaal werden er meer dan 1500 starts en landingen op één dag afgehandeld op Schiphol', aldus LVNL. Nooit eerder werden er zoveel vliegtuigen van en naar Schiphol afgehandeld door LVNL.

Groei luchtverkeer

Het luchtverkeer op Schiphol blijft groeien. In april 2016 was Schiphol zelfs de nummer 1 luchthaven van Europa. In 2015 werden 462.329 vluchten afgehandeld op Schiphol. In 1988 was dat nog de helft, 233.339 vluchten. De mijlpaal van meer dan 1000 starts en landingen op Schiphol op één dag werd bereikt in 1995.

Veiligheid

Terwijl het luchtverkeer groeit neemt ook de veiligheid toe. Luchtverkeersleiding is mensenwerk maar wordt waar het kan ondersteund met technische innovaties. Zo is in de verkeerstoren op Schiphol een automatisch systeem om te waarschuwen bij een doorstart en een systeem voor signalering van potentieel botsingsgevaar tussen vliegtuigen en voertuigen op de start- en landingsbanen. 

Ook is de cockpitinformatie (hoogte-instelling, koers en snelheid) die de luchtverkeersleider als instructies opgedragen heeft, zichtbaar op de radar ter controle. Deze continue aandacht voor innovatie en de professionaliteit van de luchtverkeersleiders heeft ertoe geleid dat de veiligheid de afgelopen jaren verbeterd is. Zo komt het steeds minder vaak voor dat vliegtuigen in de lucht dichter bij elkaar komen dan is toegestaan.

Start- en landingspieken op Schiphol

Omdat Schiphol een overstapluchthaven is, wordt het luchtverkeer in verschillende pieken afgehandeld. In de eerste ochtendpiek landen vooral intercontinentale vluchten. Er wordt dan op twee banen geland en op één baan gestart. De passagiers kunnen overstappen op vluchten met Europese bestemmingen. 

Daarna is de startpiek van vertrekkende vluchten en wordt er vanaf twee banen gestart en op één baan geland. Zo gaat dat dagelijks meerdere malen. Voor luchtverkeersleiders zijn de overgangen van deze pieken de drukste momenten van de dag. Tijdens zo’n overgang starten en landen er meer dan 100 vliegtuigen per uur.

Omgeving Schiphol

Over de ontwikkeling van Schiphol en de omgeving zijn afspraken gemaakt aan de Alderstafel, in 2015 opgegaan in de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Leden van de ORS zijn Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, overheden, de luchtvaartmaatschappijen, brancheorganisaties en bewonersvertegenwoordigers. Nederland behoort wereldwijd tot de landen met de strengste milieunormen voor het afhandelen van luchtverkeer.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):