vrijdag, 3. juni 2016 - 12:26 Update: 03-06-2016 12:27

Nederland aan tafel over vredesproces Midden-Oosten

Nederland aan tafel over vredesproces Midden-Oosten
Foto: RVD
Parijs/Den Haag

Minister Koenders heeft vrijdag namens Nederland deelgenomen aan een bijeenkomst over het Midden-Oosten vredesproces van ruim twintig landen in Parijs. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag.

'Het is belangrijk dat Nederland na lange tijd weer aan tafel zit om bij te dragen aan een oplossing voor het urgente conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen', zei Koenders na afloop. Samen met minister Kerry, Hoge Vertegenwoordiger Mogherini, SGVN Ban Ki-Moon en verschillende Arabische landen was Nederland uitgenodigd bij de politieke onderhandelingen die de basis hebben gelegd voor een vervolg dit najaar.

Nederland heeft vandaag benadrukt dat de status quo niet houdbaar is. 'Er moet snel iets gebeuren: nederzettingenbouw moet stoppen, het geweld moet stoppen, Palestijnen moeten veel harder werken aan verzoening en er moet weer perspectief worden gecreëerd voor een tweestatenoplossing', aldus minister Koenders.

De minister: 'Wat deze bijeenkomst nu uniek maakt, is dat we met alle betrokken landen aan tafel zitten en dat iedereen de urgentie van het conflict onderkent. Nederland zal in aanloop naar de internationale conferentie die nog dit jaar moet plaatsvinden zijn actieve rol voortzetten. Het gaat dan onder andere over essentiële zaken als het verbeteren van verkeer van goederen en personen in het licht van economische ontwikkeling, verzoeningsprojecten en Palestijnse staatsopbouw.'

Categorie:
Provincie: