vrijdag, 3. juni 2016 - 13:56 Update: 03-06-2016 15:33

Kopers valse 'Adele-tickets' van koude kermis thuis

Politie pakt verkoper valse Adele-tickets op
Foto: EHF
Hoorn

Vrijdagochtend heeft de politie een 19-jarige man uit Hoorn aangehouden, die verdacht wordt van de verkoop van valse tickets voor de concerten van Adele in de Ziggo Dome. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.

'De man had een advertentie geplaatst op Marktplaats waarin hij de tickets aanbood en kreeg hierop veel reacties. Vermoedelijk heeft de man 50 valse kaarten verkocht aan ongeveer 20 slachtoffers en daar een kleine 5.000,- euro aan verdiend', aldus de politie. Het Team Cybercrime van de Eenheid Noord-Holland assisteerde bij de aanhouding en heeft deze zaak in onderzoek.

Geknoeid met barcode

Nadat de verdachte met de bieder een prijs overeengekomen was en het bedrag was betaald, stuurde de verdachte gemanipuleerde tickets op. Op het eerste gezicht zijn deze niet te onderscheiden van echte tickets. Bij entree worden de tickets echter geweigerd omdat met de barcode is geknoeid. De slachtoffers komen er pas bij de ingang achter dat ze zijn opgelicht.

Landelijk Meldpunt Internetoplichting

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie heeft sinds december 2015 276 aangiftes ontvangen van oplichting met valse tickets voor de concerten van Adele. Gisteren, donderdag 2 juni, was dat aantal nog 239. In één dag kwamen er 38 aangiftes bij. Het totaal schadebedrag is ongeveer 76.000,- euro. De politie zal doorgaan met onderzoek naar deze oplichters.

Advies

Projectleider Gijs van der Linden van het LMIO geeft advies: ‘Koop tickets uit de eerste hand. Bijvoorbeeld via de website van de artiest, de locatie van het concert of de website van de organisator. Zij verwijzen naar het officiële verkoopadres. Koop je een kaartje uit de tweede hand, dan loop je altijd risico. Koop dus alleen uit de tweede hand als je de verkoper kent en vertrouwt.’

Aangifte

Doe aangifte als je slachtoffer bent van oplichting. Je helpt daarmee de politie bij de opsporing en soms is het mogelijk je geld terug te krijgen. Voor aangifte van internetoplichting maak je gebruik van je DigiD. Hier vind je meer informatie over ticketfraude.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: