maandag, 6. juni 2016 - 8:39 Update: 06-06-2016 17:49

Conducteurs wijzen treinreizigers op levensgevaarlijk gedrag

Conducteurs wijzen treinreizigers op gevaarlijk gedrag
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Elke conducteur herkent de situatie: de reizigers zijn ingestapt, je controleert of alle deuren veilig zijn gesloten en fluit om aan te geven dat de trein vertrekt. Op dat moment rent een roekeloze reiziger de roltrap af om zich op het laatste moment in de trein te wringen.

“Gevaarlijk en het leidt tot onnodige en vermijdbare vertraging”, aldus NS-hoofdconducteur en fluitinstructeur Xander Philips. Meer dan de helft van de treinreizigers stapt in ná het horen van het fluitsignaal van de conducteur, zo blijkt uit een peiling onder meer dan 200 hoofdconducteurs van NS.

Dat aantal wil NS drastisch verlagen. In een online video is te zien wat de gevolgen kunnen zijn: Een Britse freerunner rent over de daken van Rotterdam om de trein te halen. Maar of dat goed afloopt? In de “Making off” legt de Hoofdconducteur het probleem uit: “Veel reizigers zien de perrontijd als uiterste instaptijd, terwijl het de vertrektijd is. Xander doet een oproep aan de reiziger“ Help ons mee op tijd te rijden, stap in vóórdat de conducteur het fluitsignaal geeft.”

In 2015 werd bij NS zo’n 30 keer een boete gegeven aan reizigers die gevaarlijke situaties creëerden bij het te laat instappen.

Categorie:
Provincie: