dinsdag, 7. juni 2016 - 20:26 Update: 07-06-2016 20:44

Onderzoeksraad: Delen Buk-raket al tijdens MH-17 onderzoek gevonden

Onderzoeksraad: Delen Buk-raket al tijdens MH-17 onderzoek gevonden
Foto: Onderzoeksraad voor Veiligheid
Den Haag

De Onderzoeksraad heeft, naar aanleiding van de berichtgeving op maandag 6 juni 2016 over bij het MH17-onderzoek gevonden onderdelen van een Buk-raket, dinsdag aangeven duidelijk te willen maken dat het daarbij niet gaat om recent gevonden onderdelen.

Dit meldt de Onderzoeksraad dinsdag. 'Het gaat om onderdelen die tijdens het MH17-onderzoek van de Onderzoeksraad zijn geborgen', aldus de Onderzoeksraad.

In het eindrapport ‘MH17 Crash’ staat in paragraaf 2.12.2.8 het volgende vermeld over de onderdelen. 'Tijdens de berging van wrakstukken zijn er in de buurt van het wrak een aantal delen gevonden die niet van het vliegtuig of de inhoud daarvan afkomstig zijn. De gevonden delen leken afkomstig te zijn van een grond-luchtraket'. 

'De delen waarvan vermoed werd afkomstig te zijn van een grond-luchtraket zijn op dezelfde manier naar luchtmachtbasis Gilze-Rijen getransporteerd als de wrakstukken van het vliegtuig. Bij aankomst zijn deze delen op dezelfde manier onderzocht als de wrakstukken van het vliegtuig'. 

'Vervolgens werden de delen waarvan vermoed werd dat zij afkomstig waren van een grond-luchtraket, onderworpen aan forensisch onderzoek als onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek. Teneinde het strafrechtelijk onderzoek niet te hinderen, heeft de Onderzoeksraad besloten om niet alle afbeeldingen van de geborgen fragmenten te publiceren die aan de Annex 13 partners zijn gepresenteerd tijdens de voortgangsvergadering in augustus 2015…', aldus de Onderzoeksraad.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: