woensdag, 8. juni 2016 - 8:06 Update: 08-06-2016 22:07

Identiteitsfraude op de loer tijdens vakantie

In vakantie ligt de identiteitsfraude op de loer
Foto: fbf
Den Haag

De ANWB wil dat er een verbod komt op het inleveren van het paspoort van de vakantieganger bij accommodaties en verhuurbedrijven. Het risico van identiteitsfraude ligt op de loer.

De bond vraagt hier aandacht voor in aanloop naar de vakantieperiode. Dat is dé tijd waarbij mensen de meeste risico’s lopen omdat zij zich vaak bij aankomst in hotel of camping moeten identificeren door hun paspoort of identiteitskaart te laten zien. De ANWB raadt mensen af het paspoort af te geven of te kopiëren zonder het BSN-nummer af te dekken.

De ANWB heeft daarover een brief geschreven aan minister Plasterk van binnenlandse zaken. Oproepen van de overheid om het paspoort af te schermen en deze nooit af te geven om identiteitsfraude te voorkomen leidt tot een groeiend aantal klachten van reizigers. Talloze hotels, campings of verhuurbedrijven eisen van de reiziger deze wel in te leveren. Zij voldoen daarmee vaak aan de eisen die een lokale overheid stelt. Recreatiebedrijven maken vaak een kopie om die later in de administratie te verwerken.

Sommigen maken klakkeloos kopieën van paspoorten zonder dat onderdelen worden afgeschermd. De ANWB vindt dat ook die praktijk moet worden aangepakt. Belangrijk is daarbij dat het burgerservice-nummer wordt afgeschermd. Dat nummer moet niet in verkeerde handen vallen.

Bij de ANWB zijn nog geen gevallen gemeld waarbij mensen aantoonbaar via een hotel of camping zijn gedupeerd. Toch gaat de ANWB instanties in binnen- en buitenland hierop aanspreken. De bond vraagt de rijksoverheid dit te ondersteunen.

De ANWB adviseert reizigers vriendelijk maar wel vasthoudend te zijn bij de vraag om een identiteitsbewijs tijdens de vakantie. Vaak willen bedrijven een paspoort gebruiken als borg. Daarvoor is een creditcard of een Camping Key Europe beter geschikt. In Kampioen nummer 6 en op anwb.nl/paspoort is meer informatie te vinden met tips en de gevraagde maatregelen.

Categorie:
Provincie: