donderdag, 9. juni 2016 - 18:57 Update: 09-06-2016 20:22

Zorgen om KLM vanwege plannen Air France

Zorgen om KLM vanwege situatie Air France
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Tweede Kamer is ernsitg bezorgd over de toestand bij Air France-KLM. Het conflicht binnen Air France- KLM is verhevigd en er is 'contact op regeringsniveau met de Franse autoriteiten'. Dit melden verschillende media donderdag.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu)  vindt de groei van de Air France niet ten koste mag gaan van de bestemmingen van KLM op Schiphol. Dijksma heeft dat aan haar Franse collega laten weten. Er zou worden bekeken of er vluchten van Amsterdam naar Frankrijk kunnen worden overgeheveld. Dat zou de financiële situatie van de Franse tak verbeteren. Het bericht zorgde voor veel onrust binnen het bedrijf. Air France-KLM mag volgens Dijksma 'geen beloftes doen die afbreuk doen aan de belangen van Nederland en van de KLM'. Dijksma: 'Het kan niet zo zijn dat groei bij Air France ten koste gaat van het bestemmingennetwerk van KLM op Schiphol, want dat is slecht voor Nederland.' Mogelijk zou de top van Air France-KLM plannen hebben om een deel van de groei in capaciteit over te hevelen van de KLM naar Air France.

Volgens de staatssecretaris is het een 'verkeerd signaal' om tegemoet te komen aan de eisen van de Franse piloten zonder dat daar een bijdrage van hen tegenover staat. Dijksma vindt het voor een gezonde toekomst echt noodzakelijk is dat de onderneming flink snijdt in de kosten. 'Dat geldt zowel voor Air France als voor KLM.'

Air France heeft onderhandeld met de pilotenvakbonden, maar geen overeenstemming bereikt. De staking van aanstaande zaterdag bij Air France gaat dan ook door. De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking van 11 tot en met 14 juni. De staking begint een dag na de start van het EK voetbal in Frankrijk en kan zo'n 5 miljoen euro per dag kosten.

Categorie:
Provincie: