vrijdag, 10. juni 2016 - 16:05 Update: 12-06-2016 17:43

Fiscus mocht in 2011 geschat rendement op vermogen van 4% belasten

Wetgever moet vanwege lage rente alert blijven op hoogte box 3 heffing
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Hoge Raad ziet geen reden om de belasting op vermogen - de heffing in box 3 - voor het jaar 2011 ongeldig te verklaren. De wetgever mocht destijds uitgaan van een geschat rendement op vermogen van 4%, aldus de Hoge Raad.

Maar de Hoge Raad waarschuwt dat als duidelijk wordt dat een opbrengst van 4% gerekend over een langere periode niet meer haalbaar is, de wetgever de wet wel moet gaan aanpassen.

Box 3

In box 3 van de inkomstenbelasting wordt sinds 2001 uitgegaan van een geschatte opbrengst van 4%, waarover 30% belasting wordt geheven. Dat leidt per saldo tot een heffing van 1,2% van de waarde van het vermogen.

Een rendement van 4% kon destijds met gemak worden gehaald. Inmiddels is met name de rente op spaartegoeden veel lager dan 4% - en inmiddels zelfs lager dan de te betalen belasting van 1,2%.

Advocaat-generaal Niessen heeft daarin onlangs aanleiding gevonden om een zeer kritisch advies aan de Hoge Raad te geven. Hij adviseert om de regeling van box 3 ongeldig te verklaren en de wetgever een termijn te geven waarbinnen hij die regeling moet aanpassen.

Categorie:
Provincie: