vrijdag, 10. juni 2016 - 16:59 Update: 10-06-2016 20:11

OM en KMar doen feitenonderzoek naar vliegtuigcrash straaljager Leeuwarden

OM en KMar doen feitenonderzoek naar vliegtuigcrash straaljager Leeuwarden
Foto: Archief min. Defensie
Leeuwarden

De Koninklijke Marechaussee (KMar) doet onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland een feitenonderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash van een Zwitserse straaljager bij vliegbasis Leeuwarden gistermiddag. Dit heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

De KMar werkt in dit onderzoek nauw samen met de Landelijke Eenheid van de politie en de Zwitserse autoriteiten. Het gaat om een feitenonderzoek om duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor strafbare feiten.

Botsing in de lucht

De Zwitserse Northrop F-5 stortte nabij de vliegbasis Leeuwarden neer als gevolg van een botsing in de lucht en kwam in een sloot terecht. De commandant van de Zwitserse luchtmacht heeft op een persconferentie in Bern gezegd dat het toestel een andere straaljager heeft geraakt.

Schietstoel redt piloot

Het zou gaan om een toestel van de Zwitserse Patrouille Suisse die bezig was met het oefenen van een demonstratie voor de Luchtmachtdagen. De piloot van het neergestorte toestel heeft zich met zijn schietstoel weten te redden en overleefde het incident. Wel raakte hij bij de landing gewond doordat hij boven op een kas terecht kwam waar hij doorheen viel. Hij liep daarbij snijwonden en kneuzingen op en is naar het ziekenhuis overgebracht.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: