zaterdag, 11. juni 2016 - 14:10 Update: 12-06-2016 11:32

Personeel KLM in actie tegen staking Air France

Personeel KLM start petitie tegen staking Air France
Foto: fbf
Personeel KLM start petitie tegen staking Air France
Foto: Archief EHF
Schiphol

Het personeel vande KLM, KLM Cityhopper en Transavia roept in een petitie de coleega's van Air France op om te stoppen met staken.

Een kwart van de piloten heeft het werk uit onvrede met hun arbeidssituatie neergelegd. De KLM-medewerkers gebben wel begrip voor hun Franse collega's, maar verwachten dat de stakingen de problemen alleen maar zullen vergroten. Dit melden meerdere media zateredag. De piloten van Air France staken omdat ze vinden dat KLM te hard groeit ten koste van de Franse luchtvaartmaatschappij. Ze eisen 'een herstel van evenwicht'. Ook zijn de Franse piloten boos omdat de directie wil snijden in hun salarissen.

5 miljoen euro per dag

Onlangs zijn aan KLM 21 nieuwe toestellen toegezegd, Dreamliners van Boeing en dat heeft bij de Fransen tot scheven ogen geleid, zo meldt de Volkskrant. Een woordvoerder van de grote Franse vakbond SNPL zegt hierover:'Als er vier nieuwe vliegtuigen worden aangeschaft, zouden er drie naar Air France moeten gaan en één naar KLM'. De Franse piloten zullen tot 14 juni blijven staken. Volgens de topman van AIr France Frédéric Gagey zal zaterdag zo'n 20-30 procent van de vluchten uitvallen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij zo'n 5 miljoen euro per dag.

Beslechten

De medewerkers van KLM, KLM Cityhopper en Transavia roepen de Air France-collega's op geschillen met hun directie 'op constructieve wijze te beslechten'. De Tweede Kamer is bezorgd over de situatie bij Air France. Volgens de Kamer groeit KLM harder omdat zij orde op zaken heeft gesteld dit in tegenstelling tot Air France. Ze vinden dat KLM niet mag worden gestraft voor haar eigen succes. KLM-medewerkers vrezen dat vluchten van Amsterdam nu verdwijnen naar Parijs om het Air France personeel tevreden te stellen.

Categorie:
Provincie: