maandag, 13. juni 2016 - 8:16 Update: 13-06-2016 12:23

'Kinderrechten in Nederland fors verslechterd'

Kinderrechten in Nederland verslechterd
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Internationale kinderrechtenstichting KidsRights heeft vandaag in samenwerking met de Erasmus Universiteit de KidsRights Index 2016gepubliceerd. Nederland is dit jaar in de ranglijst gezakt van de 2e plaats (2015) naar de 13e plaats.

Dit is met name het gevolg van de beoordeling die Nederland in 2015 heeft gekregen van het VN Kinderrechtencomité in Geneve. Die beoordeling is gepubliceerd in de ‘concluding observations’ die aangeven hoe het volgens het Kinderrechtencomité met kinderrechten in Nederland gesteld is''.

Armoede

''Vergeleken met het vorige oordeel van het Comité zijn vooral de zogeheten ‘omgevingsfactoren’, die nodig zijn om kinderrechten in Nederland te waarborgen, verslechterd. Nederland presteert minder op twee van de zeven indicatoren binnen dit domein, namelijk ‘beschikbaar budget’ en ‘faciliterende wetgeving’. Prof. Karin Arts van de Erasmus Universiteit (ISS): “Met het feit dat Nederland uit de top 10 valt, weerspiegelt de KidsRights Index de zorgen van het Kinderrechtencomité, bijvoorbeeld over kinderen in Nederland die in armoede leven, en over bezuinigingen die ook gezinnen en kinderen die van een mimuminkomen moeten rondkomen treffen.

Door de recente decentralisatie van de jeugdzorg in Nederland verschillen het aanbod en budget per gemeente, waardoor kinderen in Nederland mogelijk ongelijke toegang tot die jeugdzorg hebben. Dit laat maar weer eens zien dat ook ontwikkelde landen zoals Nederland nog veel werk te doen hebben om het Kinderrechtenverdrag uit te voeren.”