maandag, 13. juni 2016 - 9:38 Update: 13-06-2016 10:16

'Na jeugdzorg volgt vaak uitkering'

'Na jeugdzorg volgt vaak uitkering'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Jongeren die als kind in aanraking kwamen met jeugdzorg doen na hun achttiende vaker een beroep op de Wajong, bijstand en de zorg.

Dezelfde personen kloppen dus ook op latere leeftijd bij de gemeente aan. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB), zo melden verschillende media. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Wet langdurige zorg, de oude AWBZ, door negentig procent van de jongeren met een achtergrond in de jeugdzorg wordt gebruikt. En veertig procent van de jongeren met een bijstandsuitkering was als kind al bekend bij de jeugdhulpverlening. Gemeenten worden dus voortdurend met dezelfde personen geconfronteerd, zo blijkt uit het onderzoek.

Het is volgens het CPB belangrijk dat gemeenten weten dat de groep uit de jeugdzorg later weer bij hen aanklopt voor een uitkering. Het is ook voor de gemeenten dus gunstig om tijdens de jeugdzorg meer te doen om jongeren na hun achttiende aan een baan te helpen. De gemeenten zijn dan minder geld kwijt aan uitkeringen zodra de jongeren volwassen zijn.

Categorie: