woensdag, 15. juni 2016 - 8:57 Update: 15-06-2016 9:47

'Amsterdam blijft aantrekkelijkste plaats om te wonen'

'Amsterdam blijft aantrekkelijkste plaats om te wonen'
Foto: Archief EHF
Utrecht

Onderzoekers van Atlas voor Gemeenten hebben de 50 grootste gemeenten van Nederland op 50 punten met elkaar vergeleken. Uit het onderzoek blijtt dat Amsterdam nog steeds de populairste plaats in Nederland is om te wonen en Emmen de minst populairste.

Amsterdam wordt als populairste plek wel op de hielen gezeten door Utrecht en Amstelveen. Ook in Nijmegen, Eindhoven en Dordrecht wordt het in snel tempo prettiger wonen. Dit melden verschillende media woensdag. Bij het onderzoek wordt gekeken naar de hoeveelheid banen, het culturele aanbod en de veiligheid in de stad. Maar ook de natuur telt mee. Amsterdam dankt haar koppositie aan de monumentale binnenstad, de ligging, de grote werkgelegenheid en de voorzieningen die in de stad te vinden zijn. Onderzoeker Gerard Marlet tegen de NOS over Amsterdam: 'Dan bied je alles wat een stad moet bieden.' Iets wat volgens Marlet tegen de stad kan gaan werken is het gevoel van onveiligheid en de toenemende ongelijkheid.

Dordrecht onontdekte parel

Dordrecht is gestegen van de dertigste naar de veertiende plaats. Volgens Marlet is Dordrecht een onderschatte stad. Maret: 'Het is een monumentale binnenstad met veel culturele voorzieningen – ik denk niet dat het erg bekend is bij veel mensen. Iedereen heeft het over Utrecht en Amsterdam, maar dit is een onontdekte parel'. Helemaal onderaan de lijst staat Emmen. Tien jaar geleden stond Heerlen daar nog, maar die stad is naar de 47e plaata geklommen. Opvallend is de daling van Hilversum, Delft en Oss. De vijf aantrekkelijkste gemeenten zijn nu  Amsterdam, Utrecht, Amstelveen Haarlem (+2) en Den Bosch (-1).  De vijf minst aantrekkelijke woongemeenten van Nederland zijn: Venlo (-3), Heerlen (+3), Nissewaard (-6),Sittard-Geleen (-1) en Emmen (-1)