woensdag, 15. juni 2016 - 20:26

Nieuwe gevechtskleding en helmen voor Defensie

Nieuwe gevechtskleding en helmen voor Defensie
Foto: Min. Def.
Den Haag

Defensie koopt nieuwe gevechtskleding en helmen. Het gaat om 45.400 kledingpakketten en zo’n 22.500 helmen. De huidige spullen zijn operationeel en technisch verouderd. Dit schreef minister Jeanine Hennis-Plasschaert gisteren aan de Kamer.

Zo’n 4.500 van de nieuwe helmen komen voor meer doelmatigheid in een pool. Bij oefeningen en operationele inzet worden ze verstrekt aan militairen die geen nieuwe helm nodig hebben op basis van hun dagelijkse werkzaamheden. Ook komen er aanvullingspakketten voor de basiskleding. Die zijn bedoeld voor zware weers- en terreinomstandigheden of bij specifieke operaties.

Nieuwe camouflagepatronen

Om effectief op te treden moeten kleding, helm en uitrusting een samenhangend geheel vormen, flexibel af te stemmen op een taak. Tegenwoordig spreekt men dan ook van een gevechtskledingsysteem. Met de invoering van de kledingsystemen krijgt de krijgsmacht ook nieuwe camouflagepatronen, passend bij modern expeditionair optreden.

Pasvorm onvoldoende

Uit ervaring met de huidige helm tijdens missies blijkt dat de stabiliteit en de pasvorm onvoldoende zijn. Dit komt met name door de combinatie met andere uitrustingsstukken zoals scherfvesten, hoofdtelefoons, gehoorbescherming, nachtkijkers en ballistische brillen. Ook is de helm te zwaar. Daarom wordt deze als eerste aangeschaft. Met de aanschaf is tussen de €25 en €100 miljoen gemoeid. Het project start in 2017. Vanaf 2018 worden de helmen ingevoerd en een jaar later de kleding. Naar verwachting is de invoering in 2022 afgerond.

Jaren ’90

De bestaande kledinglijnen en helm stammen uit het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw. Sindsdien is de kleding aangepast aan de gewijzigde omstandigheden. Inmiddels is het expeditionaire optreden dusdanig veranderd en zijn technisch (materieel)ontwikkelingen zo groot dat verder aanpassen niet langer voldoet.

Categorie:
Provincie: