donderdag, 16. juni 2016 - 13:00 Update: 17-06-2016 9:02

Amsterdam bouwt begane grond Stopera om tot markthal

Amsterdam bouwt begane grond Stopera om tot markthal
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft 900.000,- euro beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van de begane grond van het stadhuis. Dit heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.

'Hiermee wordt ook het startsein gegeven voor de herinrichting van het Waterlooplein en vernieuwing van de Waterloopleinmarkt. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om het voorstel ‘Gemaakt in Amsterdam’ verder uit te werken', aldus de gemeente.

Aanleiding 

Op 24 september 2015 deed het gemeentebestuur van Amsterdam een oproep aan Amsterdammers en partijen in de stad om met goede ideeën voor de begane grond  aan het stadhuis te komen. 

Met als doel om te komen tot een antwoord op de vraag hoe de begane grond van het stadhuis, in combinatie met de Waterloopleinmarkt en het Waterlooplein, weer een aantrekkelijke, bijzondere en gewaardeerde plek in de stad kan worden.

180 ideeën 

Zo’n 180 mensen dienden een idee in. Onder leiding van onafhankelijk programmeur Guido Wallagh zijn met behulp van een groot aantal indieners van deze ideeën drie varianten voor de begane grond van het stadhuis opgesteld. 

Door de projectorganisatie is een bijhorende businesscase opgesteld die aantoont dat de benodigde fysieke ingrepen in het gebouw gedekt kunnen worden uit de huuropbrengsten van de begane grond. 

Parallel hieraan is met (markt)ondernemers gewerkt aan een eigentijds profiel voor de Waterloopleinmarkt en drie schetsontwerpen voor een andere opstelling van de markt en een aantrekkelijker inrichting van de openbare ruimte. Het college ziet van de drie varianten ‘Gemaakt in Amsterdam’ als meest rendabel en uitvoerbaar.

Marktachtige karakter 

Het marktachtige karakter van deze variant past goed bij de ideeën voor een nieuwe Waterloopleinmarkt en biedt ook Nationale Opera & Ballet goede mogelijkheden om deel te nemen. Daarnaast kunnen Amsterdammers door het open karakter van ‘Gemaakt in Amsterdam’ een beter beeld krijgen hoe op het stadhuis beleid gemaakt wordt en projecten voorbereid worden.

Besluitvorming en verdere proces

De gemeenteraad neemt naar verwachting tijdens de laatste raadsvergaderingen in juli een besluit over de financiën die nodig zijn voor de verdere voorbereiding van de verbouwing en welke variant voor zowel begane grond als het Waterlooplein de voorkeur geniet om verder uit te werken in de rest van dit jaar. 

Het projectteam werkt in het komende jaar de voorkeursvariant nader uit en gaat op zoek naar de juiste partijen om dit samen mee te doen. Uiteraard worden hier bij de ideeënindieners, marktondernemers en omwonenden nauw betrokken. Daarnaast onderzoekt het projectteam de mogelijkheden om in de tijd tot aan de verbouwing alvast te beginnen met het programmeren van beschikbare ruimtes op de begane grond in de geest van de voorkeursvariant.

Categorie:
Provincie: