donderdag, 16. juni 2016 - 17:08 Update: 16-06-2016 17:08

Vliegbasis Eindhoven weer open voor vliegverkeer

Vliegbasis Eindhoven weer open voor vliegverkeer
Foto: Min. Defensie
Eindhoven

Met meer dan 30.000 ton aan nieuw asfalt is de start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven vanochtend weer in gebruik genomen. De basis was door de baanrenovatie meer dan 2 weken gesloten voor militair en civiel vliegverkeer.

Een C-130 Hercules transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht maakte als eerste contact met het nieuwe asfalt. Het toestel werd verwelkomd met waterbogen van 2 E-one blusvoertuigen.

“Ik ben blij dat onze vliegtuigen weer terugkeren naar hun thuisbasis”, zei de commandant van Vliegbasis Eindhoven kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan. De militaire luchttransporten gingen de afgelopen weken overigens wel door. “We moesten natuurlijk onze collega’s in missiegebieden zoals Mali en het Midden-Oosten ook tijdens de baansluiting bevoorraden.”  Dat gebeurde vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen en Luxemburg Airport.

Restantwerkzaamheden

Ondanks dat de vliegoperaties weer worden hervat, zijn er nog restantwerkzaamheden uit te voeren. Zo worden ook de buitenste stroken van de start- en landingsbaan tot 16 juli ’s nachts voorzien van een antiskidlaag. Dat is een stroeve laag die veel water op kan nemen en zorgt voor optimale grip. De baan is 45 meter breed en 3 kilometer lang.

Vliegbasis Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. De civiele luchthaven gebruikt dezelfde start- en landingsbaan als de militaire luchtverkeersleiding, brandweer en vogelwacht.

Categorie:
Provincie: