zondag, 19. juni 2016 - 9:34 Update: 20-06-2016 8:08

Vier gewonden bij grote brand in Schiedam

Schiedam

In de nacht van zaterdag op zondag brak er kort na middernacht brand uit in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Ringerstraat in Schiedam. De brand was al snel uitslaand. Door de snelle ontwikkeling van brand vond er even na 1 uur een rookgasexplosie waarbij vier personen lichtgewond zijn geraakt.

Een rookgasexplosie kan voorkomen bij branden die zich snel ontwikkelen en is een explosie van verbrandingsproducten die bij de brand zelf vrij komen. Door de explosie werd de voorgevel en het dak weg geblazen. Twee brandweerlieden, een brandonderzoeker en een medewerker van Joulz raakten lichtgewond door rondvliegende materialen. De twee brandweerlieden zijn met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. 

Brandbestrijding

De brand werd opgeschaald naar GRIP 1. GRIP is een speciale commandostructuur voor het multidisciplinair werken van de verschillende hulpdiensten. Omdat het te gevaarlijk was om het pand te betreden, moest de brandweer van buitenaf blussen. Een groot deel van het complex moet als verloren worden beschouwd. Door een doorgang (een soort bluslijn) te creëren in het complex waardoor de rook weg kon, heeft de brandweer een deel van het complex weten te redden. Even na vijf uur gaf de brandweer het sein brandmeester. 

Rook

De rook was in de wijde omtrek te zien en diverse mensen maakten melding van stank. In de omgeving zijn continue metingen verricht maar geen schadelijke concentraties waargenomen. Alle metingen waren negatief.

Politie en brandweer doen onderzoek naar de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: