maandag, 20. juni 2016 - 19:51 Update: 21-06-2016 11:25

'Brandweerlieden worden door politie geïntimideerd vanwege acties'

Brandweermannen geïntimideerd door politie vanwege acties
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Afgelopen weekend heeft de politie op meerdere plaatsen in Nederland een bezoek gebracht aan verschillende brandweerkorpsen. Zij deden navraag over de voorbereiding van brandweeracties als gevolg van een conflict over hun vroegpensioen.

Daarnaast zijn verschillende vakbondsleden thuis gebeld en is er bij één lid zelfs een bezoek aan huis gebracht, waar hij in het bijzijn van zijn gezin werd aangesproken op de mogelijke acties. De FNV vindt dit gedrag zeer intimiderend en heeft de politie om een verklaring gevraagd. Tegelijkertijd heeft de NPB haar leden gevraagd om solidair te zijn met hun collega’s bij de brandweer.

Onacceptabel 

“Het is onacceptabel dat leden individueel worden aangesproken door hun werkgever als ze acties voorbereiden, laat staan door de politie”, zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid. “We hebben een conflict in de Brandweerkamer over het vroegpensioen en aangekondigd dat er mogelijk acties komen als er niet snel verbetering komt. Het is niet aan de politie, maar aan de rechter om te bepalen of vakbondsacties ontoelaatbaar worden geacht. Waarom mag een metaalwerker wel actievoeren en een brandweerman niet?”

Volgens Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), aangesloten bij de FNV, is de actie van afgelopen weekend verkeerd begrepen. ‘De collega’s bij de politie steunen de acties van de brandweermannen voor een fatsoenlijke nieuwe CAO. Dat hebben we vandaag ook laten zien door een solidariteitsverklaring uit te geven. Politiemedewerkers weten als geen ander dat het van tijd tot tijd nodig kan zijn om samen op te komen voor betere arbeidsvoorwaarden. Vorig jaar hebben wij daar acht maanden lang  actie voor gevoerd – en met succes!

Vanavond om 19.00 uur starten de onderhandelingen over het vroegpensioen. Om te laten zien dat ze het wachten op een goede regeling beu zijn, demonstreren 400 brandweermannen vanaf 18.00 uur voor het Provinciehuis in Utrecht waar de onderhandelingen plaatsvinden. Rond half acht horen zij of de onderhandelingen zijn vastgelopen, of toch doorgaan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: