dinsdag, 21. juni 2016 - 13:31

OM eist straf voor valse bommelding Schiphol

OM eist straf voor valse bommelding Schiphol
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

De officier van justitie heeft een taakstraf + voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen de 25-jarige man die op 12 april op Schiphol voor veel onrust zorgde.

Volgens het OM kan bewezen worden dat de Poolse man meermalen tegen medewerkers van de Koninklijke Marechaussee “I am a terrorist” zou hebben gezegd. Op de vraag of hij een bom bij zich had reageerde hij in eerste instantie bevestigend. Als direct gevolg hiervan is Schiphol direct in de hoogste staat van paraatheid gebracht en hebben zowel de luchthaven als passagiers veel last ondervonden.

De 25-jarige man heeft verklaard dat hij op Schiphol met anderen bier had gedronken. Nadat hij zijn vlucht had gemist was hij weer de bar in gegaan en “een beetje dronken geworden”. Vanaf dat moment zegt hij zich niets meer te kunnen herinneren. Hij weet niet wat hem bezielde om deze uitspraken te doen. Ook kan hij zich niet herinneren dat hij een rode rugzak van een andere passagier van de bagageband heeft gepakt en meegenomen.

Het gedrag van de man heeft enorme consequenties gehad. Een gedeelte van de luchthaven is afgesloten geweest, reizigers zaten urenlang vast, Schiphol Plaza werd afgezet, het busplatform was onbereikbaar, mensen konden niet naar hun geparkeerde auto’s en het treinverkeer was verstoord.

Daarnaast ontstonden er gevoelens van onveiligheid, niet alleen op Schiphol. “Er was sprake van een situatie die omstanders op Schiphol, maar eigenlijk in heel het land  urenlang in spanning heeft gehouden. De pers heeft zich er massaal op gestort, Schiphol was ook in het buitenland even “Breaking news”, met daarbij het beeld van zwaarbewapende mannen met bivakmutsen en machinegeweren.”

Dat de man geschrokken is van zijn gedrag en van de consequenties, spijt heeft betuigd en vandaag speciaal voor de zitting naar Nederland is gekomen om dit ter zitting duidelijk te maken, is meegewogen in de eis. De officier van justitie eiste een taakstraf voor de duur van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 weken met een proeftijd van 2 jaar.

De rechtbank deed direct uitspraak en legde een geldboete op van €500.

Categorie:
Provincie: