zaterdag, 25. juni 2016 - 9:21 Update: 25-06-2016 9:24

Rode Kruis met zwaailicht en sirene bij noodsituaties

Rode Kruis met zwaailicht en sirene bij noodsituaties
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Sinds kort rijdt ook het Rode Kruis in spoedgevallen met zwaailicht en sirene. De noodhulpteams van de organisatie, die in actie komen bij grote rampen en ongevallen, moeten zo snel mogelijk op de ramplocatie aanwezig kunnen zijn.

Voor dergelijke spoedritten mogen zij, na toestemming van de meldkamer, zogeheten “optische en geluidssignalen” voeren. Het zwaailicht is blauw, en de sirene is identiek aan die van de reguliere ambulances.

Opleiding

Het Rode Kruis heeft de afgelopen maanden 50 extra chauffeurs opgeleid om met zwaailichten en sirenes te mogen rijden. Deze zomer ronden de laatsten hun opleiding af. De chauffeurs leren om te gaan met grotere snelheden en de aangepaste verkeersregels, maar ook wat de bijbehorende risico’s zijn. Rode Kruis voertuigen mogen bijvoorbeeld, indien noodzakelijk, de toegestane snelheid overtreden, door rood rijden en gebruik maken van de vluchtstrook.  

Noodhulpteams

De noodhulpteams van het Rode Kruis komen in actie in geval van rampen met meer dan 30 slachtoffers. Zij ontfermen zich ter plaatse over de lichtgewonden, zodat de ambulancebroeders zich kunnen concentreren op hulp aan de mensen die zwaargewond zijn.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: