zaterdag, 25. juni 2016 - 18:09 Update: 25-06-2016 22:43

95.000 bezoekers komen naar Den Haag voor twaalfde Nederlandse Veteranendag

12e Nederlandse Veteranendag trekt 95.000 bezoekers
Foto: RVD
Den Haag

De twaalfde editie van Nederlandse Veteranendag heeft 95.000 bezoekers naar de Haagse binnenstad en het Malieveld getrokken.

Rutte: Vrijheid koesteren

Tijdens het ochtendprogramma in de Ridderzaal stonden drie bijzondere verhalen van veteranen centraal. (Kosovo- en Afghanistan-veteraan Joey van der Weijden (35) werd de held van Oosterwolde toen hij reddend optrad bij een groot ongeluk tijdens een oldtimerevement. Rob Severs (42) ging onder meer naar Eritrea en Irak. Hij verloor een been, revalideerde en deed dit jaar mee aan Invictus Games in Orlando. Veteraan Arjan (40) trainde onder andere lokale militairen in Irak. Inmiddels werkt hij met andere oud-mariniers voor project FENIX, een re-integratietraject voor top 600 jonge criminelen in Amsterdam. Premier Rutte sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse veteranen: ”We kunnen van veteranen leren dat we onze vrijheid moeten koesteren, dat het niet gewoon is maar heel bijzonder en waard om voor te strijden.”

Op het Binnenhof werden in aanwezigheid van koning Willem-Alexander 70 veteranen gedecoreerd. Minister van Defensie Hennis sprak tijdens de ceremonie op het Binnenhof: “Ons land kent meer dan honderdduizend veteranen. Gewone mensen. Maar wel mensen die bijzondere dingen hebben gedaan. Zij hebben zich ingezet voor een vrije en veilige omgeving. Dichtbij en ver weg. Zij waren bereid daarvoor te vechten en, indien nodig, hun leven te wagen.”

De koning onthulde een monument samen met de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer het nieuwe monument van de Staten-Generaal, de ‘Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog’. Daarnaast ontving hij van winnares Aisha (15 jaar) een boekje met de mooiste inzendingen van de schrijfwedstrijd ‘Schrijf een brief aan een veteraan’.

Veteranen Dutchbat III en Invictus-atleten

Tijdens Veteranendag 2016 werd speciaal stilgestaan bij de missie Dutchbat III en de prestaties van de Nederlandse afvaardiging aan de Invictus Games. Dutchbat III veteranen waren speciaal genodigd in de Ridderzaal en op het Binnenhof. In het defilé liepen ze in de voorste gelederen. Bovendien werd voor hen op het Malieveld het Srebrenica-lied van zangeres Renee van Bavel samen met de Fanfare Bereden Wapens uitgevoerd. Ook deelnemers aan de Invictus Games liepen mee in de kopgroep van het defilé.

Over Nederlandse Veteranendag

Nederland telt ruim 117.000 veteranen. De Nederlandse Veteranendag zorgt voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Veteranendag in Den Haag. Daarnaast ondersteunt het Comité initiatieven van en voor veteranen, gemeenten bij hun lokale veteranendagen, het educatieprogramma Veteraan in de Klas en het dragen van de Witte Anjer als blijk van waardering voor veteranen. Voor meer informatie over Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl.

Categorie:
Provincie: