maandag, 27. juni 2016 - 19:10 Update: 27-06-2016 19:44

'Voor het einde van de zomer duidelijkheid in zaak Mitch Henriquez'

'Voor het einde van de zomer duidelijkheid in zaak Mitch Henriquez'
Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) wil voor het einde van de zomer meer duidelijkheid geven in het onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez. Dit zei persofficier van justitie Jobine van ‘t Westeinde in het Radio 1 programma Spotzomer 2016.

De advocaat van de nabestaanden van Henriquez zegt in een interview met het radioprogramma dat het OM een vertragingsstrategie toepast in het onderzoek. Volgens de advocaat is het vrij duidelijk wat er is gebeurd. Er zijn veel getuigen en staat alles op video.

Het OM  is een andere mening toebedeeld. Volgens ’t Westeinde moet het onderzoek zorgvuldig worden uitgevoerd en is dit complex omdat politieagenten een speciale plaats innemen in de samenleving. Zij mogen geweld toepassen en de vraag is of dit buitenproportioneel is geweest. Ook is het belangrijk om te weten welke agent wat gedaan heeft.

In het onderzoek heeft de Rijksrecherche een zeventigtal getuigen gehoord. Tevens zijn er een aantal videofilmpjes van de arrestatie door omstanders aangeleverd die bestudeerd zijn. Ook zijn er deskundigen door de rechter-commissaris aangewezen die hun visie op de zaak in een rapport hebben gezet.

De persofficier zegt dat de onderzoeksrapporten van de Rijksrecherche en de deskundigen binnen zijn bij het OM. Het is volgens haar nu zaak om alles goed te bestuderen alvorens een besluit te nemen of de vijf agenten vervolgd gaan worden.

De 42-jarige Mitch Henriqeuz kwam precies een jaar geleden om het leven nadat hij een dag eerder was aangehouden door de politie. Hierbij werd gebruik gemaakt van een zogenoemde nekklem. Hierdoor liep Henriqeuz dermate ernstig letsel op dat hij hieraan overleed.

 

Categorie:
Provincie: