dinsdag, 28. juni 2016 - 13:37

Zes jaar cel voor doodrijden meisje (14) in Tilburg

Zes jaar cel voor doodrijden meisje (14) in Tilburg
Foto: SXC
Tilburg

Een 32-jarige man die in september 2015 een 14-jarig meisje doodreed op de Stokhasseltlaan in Tilburg is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Daarnaast krijgt hij de maximale rijontzegging van 10 jaar opgelegd. De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht wettig en overtuigend bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag.

Dollemansrit

De man reed in de vroege avond van 12 september 2015 met hoge snelheid in zijn auto door Tilburg. Hij negeerde meerdere rode verkeerslichten en haalde snelheden van soms boven de 200 kilometer per uur. Ook op het moment van de aanrijding reed de man door rood. Dat deed hij met een snelheid van tegen de 100 kilometer per uur, waar 50 was toegestaan. Hij had geen oog voor het 14-jarige meisje dat op dat moment door een groen verkeerslicht op haar fiets de weg overstak.

Ingrijpend en onherstelbaar leed

Volgens de rechtbank heeft de verdachte de ‘aanmerkelijke kans’ dat hij door zijn rijgedrag een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een overstekende fietser of voetganger, zou scheppen die daardoor zou komen te overlijden, op de koop toe genomen. De rechtbank rekent het de man zeer zwaar aan dat hij een onschuldig meisje uit het leven heeft weggerukt. Het leed dat hij hierdoor bij onder andere haar ouders heeft veroorzaakt is ingrijpend en onherstelbaar. De man gaf tijdens de zitting aan dat hij veel spijt heeft van wat er gebeurd is en er erg onder te leiden heeft.

Verleden van verkeersdelicten

De verdachte maakte zich in de jaren voorafgaand aan de aanrijding veelvuldig schuldig aan verkeersdelicten, waaronder talloze snelheidsovertredingen. Hij liep nog in de proeftijd van één van zijn rijontzeggingen. De rechtbank vindt het ronduit stuitend dat hij desondanks zijn levensgevaarlijke rijgedrag heeft voortgezet. Alleen een forse gevangenisstraf is volgens de rechtbank passend.

De officier van justitie had 8 jaar cel en een rijontzegging van 10 jaar geëist.

Categorie:
Provincie: