dinsdag, 28. juni 2016 - 19:26

Provincie wil getroffenen van hagelstorm in Zuidoost-Brabant bijstaan

Provincie wil getroffenen van hagelstorm in Zuidoost-Brabant bijstaan
Foto: scx
's Hertogenbosch

De provincie Noord-Brabant onderzoekt hoe zij op korte termijn getroffenen van de extreme hagelstorm in Zuidoost-Brabant kan bijstaan. Dit hebben Gedeputeerde Staten vandaag besloten in navolging op een werkbezoek aan de regio door de commissaris van de Koning Van de Donk en gedeputeerde Spierings.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur) gaat in overleg met partijen, landelijk en regionaal, om na te gaan hoe de provincie getroffenen kan helpen om hun bedrijf of huishouden weer op de rails te krijgen.Het gaat hierbij niet om directe financiële steun, maar om een slimme koppeling met provinciaal beleid. Een voorbeeld hiervan is een combinatie van het herstellen van daken bij bedrijven en particulieren met het plaatsen van zonnepanelen. De commissaris van de Koning Van de Donk heeft contact gezocht met de regering voor een mogelijke inwerkingtreding voor deze regio van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

Bij het bezoek aan een tuinder en een melkveehouder in Someren constateerden Van de Donk en Spierings dat de hagelstorm een echte ramp is voor de betrokkenen. Het voortbestaan van deze en andere ondernemingen, ook buiten de landbouw, komt in gevaar. Veel inwoners kampen ook met grote schade aan bijvoorbeeld het huis en de auto.

Categorie:
Provincie: