woensdag, 29. juni 2016 - 9:05 Update: 29-06-2016 19:52

Nieuwe ME voertuigen zijn wit en kleiner

Mobiele eenheid krijgt witte voertuigen met politiestriping
Foto: Politie
Den Haag

Waarnemend directeur Politiedienstencentrum Gerrit den Uyl tekent op woensdag 29 juni een raamovereenkomst met Mercedes-Benz voor de levering van nieuwe bussen voor de mobiele eenheden.

Het gaat om een grondig omgebouwde Mercedes-Benz Sprinter. Wat het meest in het oog springt, is dat het gebruikelijke donkerblauw plaatsmaakt voor de `gewone' witte kleur met politiestriping. Ook valt direct op dat de bus kleiner is: hij biedt plek aan acht personen in plaats van elf. 

Testen 

Een team van agenten uit verschillende eenheden van het korps testte de bus, het groepsvoertuig en de commandowagen. De laatste testdagen waren vorige week. Op maandag 20 juni doorliep het team alle specificaties die het programma van eisen aan de voertuigen stelt. En dag later reden de agenten met twee bussen door het land, onder meer om de bereikbaarheid van C2000 te controleren, zowel op het platteland als in grote steden. De bussen kwamen met vlag en wimpel door beide testdagen heen. Daarom kan het korps de raamovereenkomst nu tekenen. 

Handige wijzigingen 

Naast de kleur en grootte zijn er meer wijzigingen die de bus handiger maken in gebruik. Zo zit er een brede deur aan beide zijkanten, waardoor agenten snel kunnen uitstappen. Omdat dit openslaande deuren zijn, kunnen zij er direct achter in dekking gaan. Veiliger dus in een hectische situatie. Met de felle, witte lampen bovenop de bus kan de politie bovendien lastig publiek verblinden en zo in toom houden. En zoals de meeste andere herkenbare politievoertuigen zijn ook de ME-voertuigen uitgerust met een positiebepalingssysteem. Door dit PBS ziet de meldkamer de positie van het voertuig. Inzittenden van het ME-voertuig kunnen via het PBS rechtstreeks informatie opvragen bij hun meldkamer. Ook nieuw is de arrestantencel in elk groepsvoertuig. Daardoor kan niet alleen de ME, maar ook een aanhoudingseenheid dit voertuig gebruiken. 

Ingebruikname 

De politie neemt de eerste voertuigen naar verwachting in het najaar van 2016 in gebruik. Het streven is dat elke eenheid in de zomer van 2017 in ieder geval over drie groepsvoertuigen en een commandowagen beschikt. De ME-voertuigen vormen de eerste categorie voertuigen waarvoor het korps het contract tekent. Deze aanschaf maakt onderdeel uit van de Aanbesteding Politievoertuigen. Met dit programma verwerft de politie de komende tijd nieuwe voertuigen voor haar wagenpark. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: