donderdag, 30. juni 2016 - 10:30 Update: 30-06-2016 10:45

Verzet tegen camera's in de vrachtwagencabine

Verzet tegen camera's in de vrachtwagencabine
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

FNV Transport en Logistiek gaat vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur bij het Brabantse transportbedrijf Van den Heuvel in Uden handtekeningen van chauffeurs ophalen tegen het plaatsen van camera’s in vrachtwagencabines.

TVM heeft aangekondigd bij wijze van proef dergelijke camera’s bij circa 30 transportbedrijven te plaatsen om op die manier gegevens te verzamelen die de verkeersveiligheid zouden verbeteren. Transportonderneming Van den Heuvel is één van die ondernemingen.

‘Pak de oorzaken aan: vermoeidheid en afleiding’

De FNV is voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar fel tegen het plaatsen van dergelijke camera’s. Onderzoek op onderzoek heeft volgens de bond aangetoond dat vermoeidheid en afleiding belangrijke oorzaken zijn van ongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn. De verkeersveiligheid kan volgens de bond daarom veel beter aangepakt worden door de planningen van transportondernemingen realistischer te maken en de vaak extreem lange werkweken terug te dringen. Ook pleit de bond voor het terughoudend omgaan van transportondernemingen met informatie versturen via de boordcomputer. Volgens de bond werkt het plaatsen van camera’s in de vrachtwagencabine om een vrachtwagenchauffeur in de gaten te houden bovendien alleen maar averechts. De chauffeur voelt zich bespied en wordt door nog meer apparatuur afgeleid.

 

Categorie:
Provincie: