vrijdag, 1. juli 2016 - 8:47 Update: 01-07-2016 9:23

'Marten & Oopjen' aangekomen in Amsterdam

'Marten & Oopjen' aangekomen in Amsterdam
Foto: Art Market Monitor
Amsterdam

'Marten & Oopjen' zijn in Amsterdam aangekomen. In het Rijksmuseum zijn de twee schilderijen de komende drie maanden te zien.

Zaterdag zijn 'Marten & Oopjen' voor het publiek samen te zien. Om dit te vieren is het Rijksmuseum die dag gratis toegankelijk van 9 uur ‘s ochtends tot 21 uur ‘s avonds.

Rembrandt schilderde de huwelijksportretten op 28-jarige leeftijd in opdracht van de twee jong gehuwden Marten Soolmans en Oopjen Coppit in 1634 in Amsterdam. De meer dan twee meter hoge portretten verbleven vervolgens bijna 400 jaar in privébezit. Begin dit jaar werden de twee portretten gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk, een unicum. De komende drie maanden krijgen Marten & Oopjen een ereplaats naast de Nachtwacht. Ze zijn te zien van 2 juli tot en met 2 oktober. Daarna worden ze gerestaureerd in het restauratie-atelier van het Rijksmuseum.

Wim Pijbes: 'Wat iedereen voor onmogelijk hield is nu bewaarheid: de meest gewilde en minst getoonde Rembrandts ter wereld komen nu, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum, in het publieke domein en binnen ieders bereik.'